Ett företag i Benderskoncernen ska betala böter efter en arbetsplatsolycka 2013. Foto: Polisen
Ett företag i Benderskoncernen ska betala böter efter en arbetsplatsolycka 2013. Foto: Polisen

Bendersföretag får böter efter olycka

200 000 kronor ska Bohus Granit betala i böter efter en arbetsplatsolycka, där en nyanställd klämde tummen i en stenklyv.

ANNONS
|

Olyckan inträffade i maj 2013 i Evja Stenbrott i Dingle. Bohus Granit, som då var ett kooperativt företag men som numera ingår i Benderskoncernen, hade beslutat sig för att utöka sin verksamt med att tillverka gatsten, så kallad knott. Därför hade stenklyvningsmaskiner köpts in från Portugal och man hade även anlitat portugisiska stenhuggare som hade erfarenhet inom området. En av dessa var den man som skadades. Även om han bara varit anställd i två dagar på företaget hade han flera års yrkeserfarenhet från hemlandet.

Trots det var olyckan framme och tummen klämdes så illa att han senare var tvungen att amputera en bit av den. Åklagare väckte talan om företagsbot för Bohus Granit då det ansågs att företaget brustit i sitt ansvar som arbetsgivare vad gäller säkerhetsrutiner kring den aktuella stenklyvningsmaskinen. Bland annat då den anställde inte fått information om att maskinen kunde opereras med ett tvåhandsreglage, vilket hade gjort att olyckan hade undvikits.

ANNONS

Företaget menade att eftersom den anställde var van att arbeta med den typen av stenklyvningsmaskin och då han tagits in på grund av sin kompetens hade man inte sett någon anledning att ha en noggrannare genomgång av arbetssättet.

Uddevalla tingsrätt konstaterar att företaget i hög grad har arbetat aktivt med att ringa in risker och att förebygga olyckor. Men trots det finner man att man brustit när det gäller maskinen och dömer företaget till en företagsbot på 200 000 kronor. Företaget får också stå för sina egna rättegångskostnader.

ANNONS