Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den politiska majoriteten i Munkedals kommun har beslutat att Hedekas skola ska få vara kvar.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Beskedet: Hedekas skola räddas

Den politiska majoriteten i Munkedals kommun har beslutat att Hedekas skola ska få vara kvar som en skola för de som går i förskolan och upp till årskurs sex även i framtiden. En anledning till ställningstagandet är de långa avstånden i kommun.

– Det är inte rimligt att barn som är sex eller sju år får en resetid till och från skolan på flera timmar, säger Åsa Karlsson (S), kommunalråd i Munkedals kommun. Redan i dag finns det barn som åker mellan tre och fyra mil till och från skolan. En nedläggning av skolan i Hedekas skulle innebära betydligt längre väg till och från skolan.
Ett problem som måste lösas handlar om de problem som finns när det gäller att hitta behöriga lärare som vill jobba i Hedekas skola som i dag har cirka 100 elever.
– Bristen på lärare är ett problem i hela Sverige, säger Åsa Karlsson. Vi måste jobba mer med den frågan. I dag finns det cirka 14000 lärare i Sverige som arbetar med andra saker. Det kanske handlar om att de ska få bättre förutsättningar att utöva sitt yrke.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs också: Därför ska frågan utredas.

Läs också: Så ser förslagen ut.

Det är Barn- och utbildningsförvaltningen i Munkedals kommun som gjort en utredning av den framtida skolorganisationen i kommun som nyligen offentliggjordes. Det finns flera orsaker till att utredningen har tagits fram.
Det är bland annat så att skolorna i kommunen måste moderniseras och möjligheterna att rekrytera behörig personal ska förbättras. Likvärdiga skolor och ökade möjligheter att uppfylla skolans mål är två viktiga frågor att lösa. Flera utmaningar väntar inom sektor Barn och utbildning de närmaste åren.
I måndags kväll hade den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraternas, Centerpartiets, och Miljöpartiets fullmäktigegrupper ett gemensamt möte.
Det beslut som togs innebär att Hedekas skola ska få vara kvar. De styrande partierna enades kring att inte röra Hedekas skola.
– Det är viktigt att det finns skolor i alla kommundelar, säger Lars-Göran Sunesson (C), ordförande för Centern i Munkedal. Vi måste ha skolor i varje kommundel för vara en attraktiv och levande kommun.
Det finns fyra förslag på lösningar i det tjänstemannaförslag som har tagits fram. Andra skolor som hotas av nedläggning är Bruksskolan på Stale i Munkedal och Hällevadsholms skola. De politiska partierna ska nu diskutera de framtagna förslagen.
– Det som väntar på nu är att få ta del av en konsekvensanalys från förvaltningen, säger Åsa Karlsson.