Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) fick rätt i Förvaltningsrätten i sitt överklagande när det gäller en vindkraftspark på Skottfjället i Munkedals kommun. (Arkivbild) Bild: Privat
Oppositionsrådet Liza Kettil (S) fick rätt i Förvaltningsrätten i sitt överklagande när det gäller en vindkraftspark på Skottfjället i Munkedals kommun. (Arkivbild) Bild: Privat

Beslut om stopp för vindkraft på Skottfjället rivs upp

Beslutet att stoppa den planerade utbyggnaden av vindkraftverk på Skottfjället har rivits upp av förvaltningsrätten. Det beslut som tagits är olagligt, enligt domstolen.

– Det är viktigt att markera när kommunen gjort något fel. Det här innebär att det beslut som togs i maj gäller och att satsningen kan genomföras, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S) som står bakom överklagandet.

Bohusläningen har vid flera tillfällen rapporterat om den planerade vindkraftsparken på Skottfjället. I maj i år sade kommunstyrelsen i Munkedal ja till den planerade satsningen på åtta vindkraftverk med en höjd av 220 meter vardera. Men Rolf Jacobsson (KD) ansåg att ärendet borde avgöras i fullmäktige och tog upp detta i form av ett initiativärende.

Det beslut som togs i september innebar att fullmäktige utnyttjade sitt kommunala veto och stoppade satsningen. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lyckades få majoritet för att stoppa vindkraftsparken tack vare stöd från Miljöpartiets företrädare Hans-Joakim Isenheim och en av Vänsterpartiets företrädare Malin Svedjenäs.

Moderaterna Jan Hognert och Ulla Gustafsson valde att bryta partilinjen och stödja satsningen.

Viktig satsning

Liza Kettil hävdade i sitt överklagande att beslutet genomförts på felaktigt sätt och att kommunallagen inte följts, en uppfattning som delas av förvaltningsrätten. I domen framgår att det först måste finnas ett beslutsunderlag innan fullmäktige kan ta ett beslut.

Liza Kettil tycker satsningen på Skottfjället är viktig.

– Det här området har varit aktuellt för en vindkraft i många år. Någonstans måste vindkraftverk placeras, säger hon.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten. Men kommunalrådet Christoffer Rungberg (M) tänker lösa situationen på annat sätt.

– Det mesta lutar åt att vi kommer att starta ett nytt ärende och ta fram underlag innan det är dags att ta beslut i frågan, säger han.

Stor investering

Det är företaget Arise i Halmstad som ansökt om miljötillstånd enligt miljöbalken för att sätta upp de åtta vindkraftverken. Det handlar om en investering på en halv miljard kronor och en vindkraftspark där varje vindkraftverk beräknas producera cirka 12 miljoner kilowatt per år.

I dag finns ett tillstånd från 2009 som innebär att det är tillåtet att sätta upp 13 vindkraftverk med en höjd på 150 meter. Tillståndet vann laga kraft 2009.