Bevattningsförbud införs i Munkedals tätorter från och med onsdag.
Bevattningsförbud införs i Munkedals tätorter från och med onsdag. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Bevattningsförbud införs i Munkedals tätorter

Det har varit ett torrt år hittills och för att undvika dricksvattenbrist framöver gäller bevattningsförbud i tätorterna Munkedal och Torreby från och med onsdag.

ANNONS
|

Grundvattennivåerna har varit onormalt låga i år. För drygt en månad sedan gick Länsstyrelsen Västra Götaland ut med att den torra våren börjat göra sig påmind och att det utöver låga grundvattennivåer även är dåliga flöden i regionens vattendrag.

Under förra veckan uppmanade Västvatten att invånare i Munkedal behöver spara på vatten så gott det går.

Men nu är nivåerna så pass låga att Västvatten och Munkedals vatten AB gått ut med bevattningsförbud för att undvika dricksvattenbrist under sensommaren, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

I kommunen används grundvattnet till det kommunala dricksvattnet vilket gör att det tar längre tid för regnvatten att tränga sig ner till grundvattnet och på så sätt fylla på vattennivåerna.

ANNONS

Bevattningsförbud tillsvidare

Bevattningsförbudet införs från och med onsdag 27 juli och tillsvidare. Detta gäller tätorterna Munkedal och Torreby. Den befintliga och generella uppmaningen och vattenbesparing gäller hela Munkedals kommun.

Bevattningsförbudet gäller för privatpersoner som får sitt vatten från det kommunala VA-systemet och därav inte de som har egen brunn.

Det gäller vid bevattningsförbud

Vattnet får användas i hemmet som vanligt, för bland annat hygien, dryck och matlagning. Det är dock inte tillåtet att använda kommunalt vatten till:

  • att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang ellervattenspridare. Du får punktbevattna med vattenkanna.
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • att vattna stora ytor som fotbolls- eller tennisplaner.
  • att använda slang eller högtryckstvätt för att tvätta fasader, fordon eller liknande.

Källa: Munkedals kommun

ANNONS