Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/36

Bildsköna Ulebergshamn visas upp i ny fotobok

En inbiten seglare och en kvinna barnfödd i Ulebergshamn träffades och bytte idéer. Resultatet blev bilderboken "Sote bonde till Saltskärs käring - sex unika distansminuter".

Göran Garellick, mångårig ortopedkirurg på Sahlgrenska, som också tar bilder och Kerstin Wallin, som gjort karriär som redaktör och journalist på Västsveriges största morgontidning Göteborgsposten, korsbefruktade sina idéer. Det födde bilderboken "Sote bonde till Saltskärs käring - sex unika distansminuter" med tillhörande poetiska texter. Syföreningen Ljus kopplades också in i jobbet och stod som ekonomisk garant.

Ett antal gästskribenter med bakgrunder som författare, professor, arkitekt, arkeolog, skulptör, biolog och fil dr i historia bidrar med kortare texter som kompletterar med bilderna.

– Görans bilder visar havets skiftningar i mörker, ljus, storm och stiltje. Vi vill peka ut de bästa badvikarna, natthamnarna och varna för de farliga skären, skriver Kerstin Wallin i bokens förord.

Vid kaffebordet berättar hon om inresset för den 193 sidor tjocka boken i liggande A4. Bilderna är tagna på försommaren och sommaren 2020.

Syföreningen viktig i samhället

Syföreningen Ljus kom till 1936, när kvinnorna på orten tog tag i problemet att kvällarna var mörka i Ulebergshamn. Offentliga medel saknades till gatlyktor, så kvinnorna sydde och vävde helt enkelt ihop pengar till att betala gatubelysning med. Och så har det pågått sedan dess, med olika kaféverksamheter, Fyrens dag, uthyrning av lokaler och så vidare.

Så vem skulle ge ut en bok om det lilla stenhuggar- och fiskesamhället, som i dag bara har ett fiskelag kvar bestående av bröderna Ove och Lennart Bergman, om inte Syföreningen Ljus, som också ordnat informationsskyltar, sköter Fyren, promenadstigar och den stora Dopfunten i hamnen?

”Lugnet och naturen gör att man längtar hit”

Ett par hundra är bofasta i Ulebergshamn, mellan Hunnebostrand och Bovallstrand.

– Här fanns fyra affärer och bagare en gång tiden, berättar Elisabeth Fröidh i styrelsen för Ljus.

– Men nu är det lugnet och naturen som gör att man längtar hit, fyller Göran Garellick i, vars ambition är att visa upp ö-världen de sex distansmetrarna mellan Sote bonde - Salskärs käring.