Bohusläns mest prisade arkitekt bor i Munkedal

Han heter Alf Olsson och har sju utmärkelser på sin meritlista. Och han siktar på fler.

ANNONS
|

– Jag har ju erfarenheten.

I det gamla brygghuset som tillhört Torreby gods har Alf sitt kontor. Ritningar ligger i högar.

– Jag kör fortfarande den gamla stilen med penna och papper, säger Alf.

Men eftersom alla byggare och beställare vill ha cadritningar hjälper sonen Noa till, den ende av de nio barnen som har en liten tanke på att ägna sig åt arkitektur.

Konstintresset vaknade tidigt och bondpojken Alf var duktig att rita och det var rita han ville göra. Karriären började på ett arkitektkontor i Uddevalla. Alf var då 16 år.

– Lönen var låg, 350 kronor i månaden, minns Alf.

ANNONS

På Bohuskommunernas byggnadskontor på Drottninggatan fick han dubbelt så mycket betalt. Men Alf ville till Göteborg och kom in på Slöjdis, nuvarande HDK. Där han målade på kvällarna, på dagarna jobbade han på ett arkitektkontor.

– Man fick visa vad man kunde efter en vecka var jag anställd.

Under 60-talet var arkitektkontoren runt om i landet överhopade med jobb. Allt gammalt skulle rivas, nytt ritas och byggas upp och det fanns plats för talangfulla rookies. Alf första stora projekt var ett Epa-varuhus i Skara.

– Jag projekterade tillsammans med en annan kille.

Efter militärtjänsten hade Alf blivit så varm i kläderna att han fick handleda två arkitekter utbildade på Chalmers. I samma veva tänkte Alf själv söka in på Chalmers, men Narve Bonna, den duktigaste arkitekten på kontoret där Alf jobbade, bröt sig ur firman och startade eget. Han ville ha Alf med sig.

– Vad ska du på Chalmers att göra? Du måste ta hand om vårt kontor i Oslo. Chalmers kan du gå en annan gång, tyckte Narve.

Alf var inte sen att anta utmaningen. Det första var att projektera ett jättestort varuhus i centrala Trondheim.

– Det står kvar ännu. I dag hade ett sådant jobb säkert kosta 100 miljoner svenska kronor att bygga.

ANNONS

På 80-talet ritade han flera bankkontor i Västra Götaland bland annat i Strömstad, Åmål och Halmstad.

Sedan har karriären rullat på. Någon marknadsföring har han inte behövt. Det har räckt med mun till mun-metoden; Stockholm, franska Rivieran, Mölndal och så vidare. Men arkitektpriserna har ursprung i olika projekt i Bohuslän.

Alf visar bilder som han laddat ner i datorn.

– Jag har ingen hemsida. Mina söner skäller på mig, säger Alf med ett skratt. De tycker jag är omodern, men det viktiga är erfarenheten, jag finner lösningar snabbare nu.

Mycket handlar om att lyssna på kunden. Vad vill man ha, men också peka på behov som han eller hon inte ens tänkt på.

– Ibland får man försöka övertala beställaren, kunden har förstås sista ordet. Det är ju inte jag som ska bo i huset.

I Sotenäs kommun ligger fyra prisbelönta villor; ett kaptenshus i Hunnebostrand, Blå bandfastighet på Smögen som byggdes om till bostad, huset i klippskrevan i Hunnebostrand, nybygget i Hunnebostrand som handikappsanpassades, i Grebbestad fick ett hus på Östra Långgatan Prinsarnas pris, villan på Kolvik i Uddevalla belönades med kommunens pris.

Den gamla läkarvillan i Lysekil, prisades 2015. Kommunens tjänstemän plockade ut fyra värdiga byggnader och sedan fick Lysekilsborna rösta. Alf fick nästan 90 procent av rösterna.

ANNONS

– Det var så klart jättekul, en ära.

Alf gillar svåra tomter och utmaningar så han kan anpassa huset till platsen. Ta ut väderstreck, ge utsikt, ta vara på solen.

– Som i huset i klippskrevan, jag såg en man i villan bakom som ofta kikade ut över havet från sitt fönster. Då tog jag ut hans syn fält i beräkningen när jag ritade och la det nya huset. Hade vi byggt enligt planen hade hela utsikten försvunnit. Det hade jag inte hjärta till.

Och det finns alltid sätt. Som villorna i Lysekil som skulle byggas på tomterna intill varandra, den ena bakom den andra.

– Då måste man planera så att båda får havsutsikt. Det är viktigt att göra minsta möjliga skada och det går för det mesta.

Samtidigt menar Alf att det gått inflation i alla överklagande.

– Man äger inte sin utsikt. Det finns det åtskilliga domar på. Visst ska grannar kunna överklaga, men det borde kosta en summa. Får de rätt skulle de få pengarna tillbaka. Nu kostar alla överklagande kommunen och skattebetalarna onödigt mycket.

Alf menar att det tillsammans med att kommunerna anställer skickliga bygglovshandläggare så skulle mycket vara vunnet.

FUNGERAnDE REDSKAP. Papper, penna och linjal räcker för den prisade arkitekten Alf Olsson. Cadritningarna fixar sonen Noa.

ANNONS

Fakta: Alf Olsson

Ålder: 71 år.

Familj: Fru och nio barn.

Utbildning: HDK och arkitektlärling och flertalet septemberakademier på Gerlesborgsskolan.

Startade firman: 1971.

Brinner för: Lärlingsutbildningar. Alla kan inte ha läshuvud. Själv kom han in på GTI, Göteborgs Tekniska Institut, men hade inte tid att börja efter som han hade för mycket arkitektjobb.

Aktuell: Bohusläns mest prisade arkitekt.

Fakta: Alfs bästa arkitektråd

Studera tomten.

Vilka förutsättningar finns?

Hur ligger väderstrecken och hur är markens beskaffenhet?

Vill du ha morgonsol i sovrummet?

Om du köper ett färdigt hus – se till så att altanen och ingången ligger rätt. Och placera inte garaget på bästa utsiktsplats.

Drömuppdrag: Ett hus i sydsluttning med huset indraget under backen med ett jord/grästak.

ANNONS