Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dödsolycka. En brandman påkördes av en personbilsförare samtidigt som han deltog i ett räddningsarbete vid Saltkällemotet i slutet av april. Han skadades så allvarligt att han senare avled.

Brandman död efter olycka på E 6

En brandman dog i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka vid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän under tisdagskvällen.

Lastbilsolyckan inträffade strax innan 17.00 på tisdagen.

Av någon anledning hamnade först en lastbil på fel sida av vägen vid en påfart till motorvägen och vek sig på sidan. Olyckan inträffade i södergående riktning längs motorvägen mot Uddevalla.

I samband med räddningsarbetet efter lastbilsolyckan blev en av brandmännen som jobbade på olycksplatsen påkörd av en personbil.

Enligt polisen höll räddningstjänsten en fil öppen längs motorvägen efter den första olyckan. I samband med arbetet med olyckan stannade en lastbil till i den öppna filen mellan räddningstjänstens fordon och lastbilen som hade vikt sig.

– Då kommer det en bil i hög hastighet och kör mellan lastbilen som har stannat och räddningstjänstens fordon. Hur brett det var mellan dem vet jag inte, men där befinner sig en räddningstjänstarbetare som blir påkörd, säger Patrik Ahlbom vid polisens ledningscentral i region Väst.

– Det händer två olyckor. Först viker lastbilen sig och sedan sker en olycka till där en personbil kör på en räddningstjänstarbetare, säger han.

Den skadade brandmannen fördes i ambulanshelikopter till Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan.

Klockan 19.10 bekräftade NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson att en person har avlidit.

– Det är den informationen jag har nu. Att den person som fördes hit efter en olycka har avlidit av sina skador, säger Niklas Claesson.

Håkan Larsson, inre befäl vid polisen i Uddevalla, berättar att polisen i ett tidigt skede efter olyckan startade en utredning. Bilföraren, en äldre man från Västsverige, är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Han förhördes på tisdagskvällen.

– Vi försöker få klarhet kring omständigheterna. Vi har inlett en förundersökning, säger Håkan Larsson.

Räddningsförbundet Mitt Bohuslän, där Uddevalla, Munkedal och Lysekil ingår inrättade i ett tidigt skede av olyckan ett stabsarbete på grund av krisen, där en av deras kollegor nu har dött.

– Vi är 200 medarbetare i organisationen. Vi är som en familj. Det här drabbar oss alla, säger Mats Johansson, som fick gå in som stabschef under tisdagskvällen.

Den avlidne brandmannen var i 50-årsåldern och hemmahörande i Munkedal. Han arbetade som deltidsbrandman för räddningstjänsten Munkedal och Lysekil. Det var också den stationen som åkte på larmet om lastbilsolyckan.

– Men så hände ju olyckan med vår kollega och då fick stationen från Uddevalla också åka på olyckan. Det är fruktansvärt, säger Mats Johansson.

Han berättar att hela organisationen Mitt Bohuslän har ringts in. Man vill till varje pris undvika att kollegor får höra talas om dödsolyckan av sin kollega genom medier. Istället har man inlett krisarbetet för att kunna informera alla kollegor på egen hand.

LÄS MER: Flera brandmän dödade i tjänst

Det här är den tredje dödsolyckan, där en brandman dör i samband med räddningsarbete vid en olycksplats, på kort tid i Sverige.

Bernt Eriksson, stabschef för räddningsförbundet Mitt Bohuslän i Uddevalla, berättade så sent som för mindre än två veckor sedan för Bohusläningen att brandmännens jobb vid olycksplatser har blivit livsfarligt.

LÄS MER: "Olycksplatser är livsfarliga"

Det var samma dag som man hedrade sin kollega, brandmannen som dog vid en olycksplats i samband med räddningsarbete i Skåne.