Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Oppositionsrådet Liza Kettil (S) och kommunalrådet Jan Hognert (M) kom till mötet i fullmäktige med varsitt förslag till budget för 2020.. Men budgeten antogs aldrig utan beslutet skjuts upp till september. Bild: Ingvar Spetsmark

Budgetbeslut skjuts upp i Munkedal

Politikerna hade laddat upp för en lång debatt i fullmäktige. Men nya siffror när det gäller ökade kostnaderna för välfärdsnämnden ställde till det. Oppositionspartierna krävde återremiss och ett nytt möte i fullmäktige. Det slutade med en minoritetsåterremiss.

Det här innebär att budgetprocessen i Munkedals kommun drar ut på tiden i närmare tre månader. Oppositionen begärde och lyckades driva igenom en minoritetsåterremiss. Men det fanns de som var kritiska till detta.

– Jag tycker det är oansvarigt att kräva något sådant eftersom det kommer att påverka hela budgetprocessen och nämndernas sätt att arbeta, säger Göran Nyberg (L).

Innan budgetdebatten i fullmäktige kom det fram att välfärdsnämnden behöver mer pengar än budgeterat. Detta visste inte företrädare från oppositionspartierna om.

– Vi får nya siffror på mötet och vi kan inte ta fram något nytt förslag till budget på fem minuter, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S) som krävde återremiss och ett nytt möte i fullmäktige innan nästa möte i september,

Måste ta hänsyn

– Vi har inför sittande möte fått siffror som kan påverka flera nämnder, säger Rolf Jacobsson (KD). Vi är som politiker skyldiga att ta hänsyn till fakta.

Det fanns två förslag till budet att ta ställning till innan budgetdebatten. Moderaternas och Liberalernas förslag innebär att kommunen får 647, 1 miljoner kronor till olika verksamheter 2020. Barn och utbildningsnämnden och välfärdsnämnden skulle få mer parten av pengarna.

Oppositionspartierna bestående av Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna hade tagit fram ett förslag som innebar en ram på 650, 2 miljoner. De fyra partierna räknar med en mer gynnsam befolkningsutveckling och högre skatteintäkter jämfört än de styrande partierna. Och vill dessutom införa 35 timmars arbetsvecka i syfte att få fler att vilja jobba i kommunen.

Försenas

Men det dröjer ytterligare tre månader innan budgeten antas. Moderaterna och Liberalerna fick majoritet för sitt förslag med stöd av Sverigedemokraterna. Men Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna lyckades i voteringen driva igenom en minoritetsåterremiss.

– Jag hade tänkt presentera vårt gemensamma förslag till budget men nu yrkar vi på återremiss med tanke på de nya förutsättningarna, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S).

Fullmäktige i korthet:

Fredrik Olsson (KD) har i en motion föreslagit att det införs en medborgarbudget för att öka delaktigheten i Munkedals kommun.

Ett medborgarförslag i syfte att hjälpa äldre att få hjälp med sociala kontakter skickades vidare till välfärdsnämnden.

Liza Kettil (S) hade ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande om det ligger något i de rykten som finns i kommunen att sälja fler av kommunala bostadsbolaget Munkbos fastigheter. Kommunalrådet Jan Hognert (M) svarade att det kan bli aktuellt att sälja fastigheter under förutsättning att det går att få betalt på marknadsmässiga villkor.

Per-Arne Brink (S) hade ställde två frågor till Jan Hognert. Nämligen när det ska tas beslut om det nya äldreboendet i Dingle. Och att det ska byggas en ny förskola på ungefär samma plats. Jan Hognert hänvisade i sitt svar till den nya äldreomsorgsplan som håller på att tas fram och som pekar på att behovet inte är så stort av fler platser. Hognert nämnde också det stora behovet av en förskola och att det är något som måste prioriteras.

Skattesatsen fastställdes till 23:63 skattekronor.