Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Buss i diket - 25 barn räddades

Svårt väglag ställde till det i trafiken under måndagen. I Munkedal körde en skolbuss ner i diket, vilket ledde till att ett flertal barn och ungdomar fick evakueras genom fönstret.

Det var på måndagsförmiddagen strax innan halv nio som polisen fick larm om att en buss kört av vägen vid Värmerverket i Munkedal. Den första rapporten från presstalesmannen vid polisen i region Väst, Thomas Fuxborg, var att dörrarna låg neråt och att det var drygt 25 barn i bussen.

Räddningstjänst och polis åkte till platsen. Men väl på plats visade det sig att olyckan inte var så allvarligt som man befarat.

Klättrade ut genom fönstret

Det visade sig vara en linjebuss, mellan Gårevik och Torreby, som hamnat i diket och fast i bussen satt till stor del skolbarn och ungdomar. Men även andra resenärer

– De har fått klättra ut genom fönster med hjälp av stegar. Men ingen har kommit till skada och allt har gått väldigt lugnt till. Bussen körde väldigt långsamt när den hamnade i diket, sa Lars Bjurström vid räddningstjänsten och meddelade samtidigt att ersättningsbussar var på plats för att hämta upp resenärerna.

Enligt Lars Bjurström på räddningstjänsten hade resenärerna tagit det bra under omständigheterna och han beskrev olyckan som "inte så dramatiskt".

Hämtades med ersättningsbuss

Strax efter klockan nio hade samtliga barn evakuerats från bussen och hämtats med en ersättningsbuss. På Munkedals kommuns hemsida kunde man berätta att de 25 barn och ungdomar som evakuerades ur bussen var alla välbehållna.

De hade fått en ersättningsbuss och personal åkte tillsammans med barnen och ungdomarna till Munkedalsskolan, Kungsmarksskolan och Processgymnasiet. Där tog skolans personal emot dem.

Enligt rektorn på Munkedalsskolan Charlotta Liljedahl gick allting lugnt till och ingen av hennes elever ska ha kommit till skada.

– När de kom till skolan startade undervisningen som vanligt. Jag har pratat med min personal på plats och ingen verkar ha behövt uppsöka kurator. Men om någon skulle behöva prata om det som hänt så har vi kurator på plats, säger hon.

"Väglaget var farbart"

Trafiken ska ha kunnat köra förbi olyckan, som skedde på Långedalsvägen, men enligt Lars Bjurström var det inte så mycket trafik då, eftersom det var en mindre väg.

Under hela måndagen gick skolskjutsarna i Munkedal precis som vanligt. Enligt skolskjutssamordnaren Kajsa Lindberg hade de en god kommunikation med bussbolaget och bestämde tidigt att dra in hållplatser som var svåra att komma till.

– I övrigt kom vi överens om att väglaget var farbart. Under tisdagen kommer skolbussarna att gå som vanligt, säger hon och vill också poängtera vikten av att barnen och ungdomarna som satt i bussen hade bälte på sig, vilket var en av orsakerna till att det gick bra.