Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Centerns framgång gynnar lokalnivån

Centerpartiet tar ett stort kliv framåt och ökar med mer än två procentenheter. Detta visar GP/Sifos extramätning under torsdagen. Nu tror man på lokalnivå att framgången även kommer att gynna dem.

– Det är oerhört positivt att det är flera som respekterar och förstår att vi är ett tryggt parti som är stabila i vår politik, säger Karl-Anders Andersson, som är 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Munkedal kommun och även gruppledare för partiet i kommunfullmäktige.

Framgången tror han först och främst beror på den starka partiledaren Annie Lööf. Men han tror även att det beror på att det blivit mer aktuellt med utvecklingen på den svenska landsbygden.

– Det är något som många pratar om och är intresserade av i dagens samhälle. Hur viktigt landsbygden och våra svenska bönder är, säger han.

Enligt extramätningen som GP/Sifo gjort innebär det att om det skulle varit val i dag skulle 11,6 procent av väljarna röstat på Centerpartiet. Sedan valet har partiet nära nog fördubblats.

Och nu när framgången nått riksnivå tror Karl-Anders att det även kommer att gynna dem, genom större respekt.

– Vi märker att vi fått ett starkt inflytande här på lokalnivå. Detta eftersom vi driver frågor som är viktiga som värnar om landsbygden. Munkedal är trots allt en landsbygdskommun och detta gör vi tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger han och påpekar att deras fungerade samarbetet inte beror på partierna utan på personerna och vilka frågor de arbetar med.

Även Elving Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Uddevalla, ser framgången som en glädjande nyhet. Han tror precis som Karl-Anders Andersson att den tydliga partiledaren är en stor anledning till framgången. Men även besvikelser över andra partier.

– Vi har visat att vi är ett bättre alternativ med en rak och tydlig politik, säger han.

På lokalnivå ser han en positiv ström genom att man fått in fler medlemmar i partiet. Men för att behålla de goda siffrorna tror han att man måste fortsätta med det man gör och vara lika tydliga på alla nivåer.

Karl-Erik Hansson är gruppledare för Centerpartiet Kommunkrets i Tanums kommun och han tror precis som de andra att det är en rak och tydlig politik som gjort att de klättrat enligt mätningen.

– Vi driver en landsbygdspolitik som tilltalar många. Fortsätter vi att driva detta framåt och få ut budskapet kan det bli ett vinnande koncept, säger han.