Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Cyklister kräver ökad säkerhet på farlig väg

Det är relativt lätt att ta sig med cykel från den södra delen av Munkedals kommun fram till Svarteborg. Men där är det stopp. Att cykla vidare till Hällevadsholm på länsväg 165 kan vara förenat med stor fara. Nu ställs krav på åtgärder i ett medborgarförslag.

– Biltrafiken både när det gäller tung trafik och biltrafik är omfattande och det borde finnas en gång och cykelväg även i den här delen av kommunen, säger Lena Nydahl, bosatt i Hällevadsholm som står bakom medborgarförslaget.

Det finns en hel del människor som använder den här vägen. En del tar sig fram gåendes, andra väljer cykel. Det är samtidigt så att vägen är smal och trafiken stundtals intensiv. Hannes Sjöberg, bosatt i Brodalen, cyklar ofta på den aktuella vägsträckan.

Borde finnas

– Det borde finnas en gång och cykelväg på den här vägen, säger han. Det är en hel del tung trafik som kör på vägen och dessutom är det så att det bor en hel del människor i området. Men jag vill också säga att det finns ett antal andra vägar där det borde satsas på gång och cykelvägar, exempelvis från Gläborg till Brodalen.

– Det går inte att köra bil och möta trafik samtidigt som man passerar cyklister eller gående på vägen, säger Lena Nydahl. Man är helt enkelt tvingad att stanna bilen för att inte köra över de som man passerar.

Längs vissa vägar kan det vara svårt att göra i ordning en gång och cykelbana. Men på länsväg 165 finns det en hel del plats.

– På ena sidan av vägen går järnvägen. På andra sidan finns det bra utrymmen och där borde det inte vara några problem att ordna detta. Jag tycker att alla som bor i kommunen borde ha samma möjlighet att ta sig fram på cykel.

I medborgarförslaget föreslås att utbyggnaden av gång och cykelvägen fortsätter från nuvarande gång och cykelväg i Svarteborg fram till Hällevadsholm.

Diskuterar cykelled

Många undrar varför det bara går en gång och cykelväg till Svarteborg. Enligt kommunalrådet Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun, pågår ett projekt i syfte att skapa en sammanhängande cykelled genom hela Bohuslän.

– I diskussionerna ingår sträckan mellan Svarteborg och Hällevadsholm. Men det är inte säkert att en ny cykelled kommer att gå vid sidan av länsväg 165 utan den kan få en annan sträckning på befintliga vägar i området.

Hur lång tid kommer det att ta att lösa den här frågan?

– Det vet jag inte.