De står enade för ett levande samhälle

Strukturförändringar inom äldreomsorgen och en pågående skolutredning. Hällevadsholm har kämpat länge i motvind men nu gör de det tillsammans som en enhet.

ANNONS
|

Vår resa startar från Munkedals centrum. Via småvägar kommer vi upp på 165:an som tar oss till första samhället utanför centrala Munkedal. Vi kommer till Dingle, ett växande samhälle som tar flera stora kliv i det som ska bli ett utbildningscentrum med sin nya utbildning som maskinförare.

Ett flertal rondeller senare har vi kommit upp på gamla E 6 och vägen leder oss till ett samhälle som har haft det desto svårare. Ett äldreboende som tunnas ut och en skolutredning som hotar hela samhället. Det är i Hällevadsholm allt detta händer och det är i Hällevadsholm som folket nu står enade.

ANNONS

Direkt efter skylten som välkomnar oss till Hällevadsholm får vi syn på bensinmacken, som ägs av Markus och Sofia Hallberg. Innan de tog över den 2007 var det Sofias pappa Erkki "Erik" Tuimala som drev den i över 40 år. Han är precis som Markus och Sofia på plats på bensinmacken. Han visar oss de nya kaffeborden och ovanför hänger bilder från när han själv drev macken.

Under tiden som han visar oss kommer folk fram och hälsar. De talar några ord med Erik och sedan går de vidare. Det är inte alls konstigt att detta är centrumpunkten i Hällevadsholm.

– Det finns alltid folk att prata med här, säger Erik Tuimala.

Men det finns också en rädsla och oro över att samhället ska dö ut. Enligt Markus Hallberg är det många som kommer in och pratar om det som hänt den senaste tiden. I november förra året kom nämligen första chocken. Då fick de reda på att äldreboendet Vässjegården skulle börja avvecklas.

Orsaken var den bristfälliga standarden på boendet som byggdes på 50-talet. Stora investeringar krävs för att enheten ska få en standard som motsvarar dagens krav, något som inte kommer att bli av.

Debatten som pågår just nu är att ett nytt äldreboende ska placeras någonstans i Munkedals kommun. Äldreboendet Sörbygården och Allégården ska byggas ut medan Vässjegården, Dinglegården och Ekebacken läggs ner successivt i takt med att de nya platserna blir klara.

ANNONS

– Det är detta som man är rädd för. Vi kommer tappa så många saker att samhället tillslut kommer att dö ut, säger Magnus Hallberg och syftar på den andra stora nyheten som sköljde över samhället i början av mars.

Då hade kommunstyrelsen i Munkedal fått information om den barn- och utbildningsutredningen som gjorts av förvaltningen. Stora utmaningar väntar nämligen barn- och utbildningssektorn. Det handlar bland annat om att kunna erbjuda likvärdiga skolor och moderna, effektiva och anpassade lärarmiljöer. Fyra olika förslag har därför plockats fram och dessa kan innebära att dagens sex skolenheter går ner till tre eller fyra, beroende på förslag. Det innebär också att vissa skolor kan tvingas slås ihop.

Även om inget beslut är taget är invånarna i Hällevadsholm oroliga över att deras skola ska drabbas. Detta märks framförallt i den lokala matbutiken. Här inne jobbar Staffan Helin och Elisabeth Davidsson. Vid kassan ligger protestlistor och varje sida är ifylld med namnteckningar. Staffan Helin bläddrar igenom dem.

– Skolan är så viktig för oss och vi vill därför se att andra alternativ utreds, säger han.

Han och hans fru har bott i Hällevadsholm i tio år. De har ett barn som går på förskolan och tillsammans känner de sig oroliga över det kommande beslutet. Men han tror också att det är viktigt att man stå enade i det här.

ANNONS

Även Markus Hallberg har protestlistor i sin butik. Precis som Staffan tycker han att det är viktigt att man går ihop och inte försöker centralisera allting.

– Vi gör detta för ett levande samhälle.

ANNONS