Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Det grundar sig i ett brinnande intresse för curling"

Våren är på ingång och termometern visar strax över tio plusgrader. I ishallen är det dock fortfarande minusgrader. Här lär sig elever från Kungsmarksskolan grunderna i curling.

– Sopa, sopa, sopa!

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Orden ekar mellan väggarna. Det är ingen övernitisk tränare som slänger glåpord efter en stackars hockeyspelare. Det är Gunnar Fredriksson som, uppmuntrande, försöker få niondeklassarna från Kungsmarksskolan att använda sina kvastar på isen.

Gunnar Fredriksson är pensionerad lärare. Han flyttade till västkusten för över 20 år sedan. Nu är målet att introducera curlingen för en ny generation.

– Det grundar sig i ett evigt brinnande intresse för idrotten. Tidigare spelade vi i Uddevalla, men det är för mycket där. Det finns ingen istid, säger han.

– Det finns nog ingen billigare sport än curling. Självklart står vi för stenarna, men vi står också för kvastar och annat man kan behöva.

Spelat i uppemot 40 år

Gunnar Fredriksson har själv spelat curling i uppemot 40 år. Laget han spelar för, Bohuslänska curlingklubben som är Sveriges äldsta curlingförening, befinner sig i division två i seriesystemet.

Elin Höglund gör sig redo för att "lägga" en sten, och Vilma Tabarte ska sopa fram den. . Bild: Niclas Jonasson

Elin Höglund och Vilma Tabarte går i nionde klass på Kungsmarksskolan. De är båda tveksamma till om curling är något de ska fortsätta med.

– Det är nog inte riktigt min grej. Det är kul att testa en gång, säger Tabarte och Höglund fyller i:

– Det gick inte så bra, det var svårt att glida i väg.

Har det varit roligt då?

– Jo, man skrattar ju i alla fall, säger Tabarte.

"Det är curling!"

Gunnar Fredriksson samlar eleverna med jämna mellanrum. Första steget är att testa hur det känns att lägga, eller kasta, en sten. Andra steget är att få in glidningen, att lägga stenen i fart. Och till sist delas eleverna upp i lag som tävlar mot varandra, två mot två.

Hela tiden finns Fredriksson där, med ett vakande öga över eleverna.

– Titta, titta vad den vrider sig! På den här korta biten flyttade den sig så här långt i sidled, säger Fredriksson och måttar en knapp halvmeter med händerna.

– Det är curling!

Baran Nowruzi och Binnaz Tutas kan tänka sig att spela curling igen.. Bild: Niclas Jonasson

Lite läskigt, det tycker Baran Nowruzi och Binnaz Tutas om första gången de spelar curling.

– Det är roligt att man inte bara är ute och åker skridskor, att man gör något också. Men jag var lite rädd, säger Tutas.

– Jag har sett det på tv och tänkt att det skulle vara kul att testa, säger Nowruzi.

Kan ni tänka er att göra det igen?

– Ja, varför inte? säger båda två.