Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dinglegymnasiet har säkrat startkapitalet

Efter att ha legat i träda sedan i våras, räknar Dinglegymnasiet med att kunna starta upp verksamheten på det före detta naturbruksgymnasiet till hösten. Och nu är startkapitalet säkrat.

Efter att beskedet kom hösten 2015 om att Dingle naturbruksgymnasium skulle läggas ned, har det varit tomt på elever sedan i våras. Men så i fick det nystartade företaget Dinglegymnasiet AB godkänt av skolinspektionen att bedriva undervisning i lokalerna. 

Dock krävs kapital för att kunna dra igång verksamheten, och därför har skolan annonserat efter nya delägare – vilket man också fått.

– Vi har sagt att vi ska ha in minst 600 000, och det har vi nått, säger Göran Holmberg, ordförande i Dingleskolans elevförbund som är största ägaren, tillika styrelseordförande för Dinglegymnasiet AB.

De som köpt andelar för 500 kronor styck är till 80-90 procent före detta elever, förklarar han, och de flesta har köpt 2 eller 3 andelar vardera. En person har dock köpt så många som 100 andelar.

– Det är 230 stycken som har tecknat andelar. Vi har alltså tecknade andelar för ungefär 650 000 kronor. Det är vad vi har räknat med. Sen vill vi alltid ha lite mer naturligtvis, säger Göran Holmberg.

En av dem som gått in och köpt en andel i friskolan är riksdagsmannen Fredrik Christensson (C).

– Jag tycker att det är ett väldigt lovvärt initiativ och det är fantastiskt när bygden sluter upp så här och tar över skolan. Det är framförallt viktigt för kompetensförsörjningen i Bohuslän och Fyrbodal. Det finns ju ett stort behov av människor inom de gröna näringarna i det här området.