Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Här kommer de fyra stora projekten att genomföras, Dingle-Bärfendal, Dingle-Tegen, Munkedals tätort och Kleva-Hensebacka.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Efter ovädret - nu vädersäkras elnätet

Elnätsbolaget Ellevio satsar nu 40 miljoner kronor på att förbättra elnätet i Munkedal. Det innebär att cirka 1 150 hushåll och företag kommer att kunna stå emot väder och vind bättre.

Förra veckans oväder som drog in över Bohuslän påverkade många hushåll som blev utan ström, framför allt i Tanums och Sotenäs kommun. Men även hushåll i Munkedals kommun blev strömlösa när ovädret drog in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nu gör elnätsbolaget Ellevio en storsatsning på elnätet i Munkedal, så att det ska stå emot väder och vind mycket bättre. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Det känns jättebra att vi tar ett rejält grepp om elnätet i kommunen. När vi är klara med våra projekt i Munkedal har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan fortsätta få en trygg elleverans, säger Ove Levein, som är områdesansvarig på Ellevio via pressmeddelandet.

Flera av Ellevios elnät är byggda på 1960- och 70-talen. Även om utrustningen fungerar behöver den modernisera. Därför genomför man nu fyra stora projekt i Munkedal för att förbättra elnätet.

– Projekten ligger just nu på ritbordet och upphandlingar är på gång. Men vi räknar med att komma igång med första bygget i februari. Totalt handlar det om satsningar på drygt 40 miljoner kronor, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

De fyra olika projekten ligger i anslutning till Dingle-Bärfendal, Dingle-Tegen, Munkedals tätort och Kleva-Hensebacka. På platserna kommer man att riva äldre luftledningar och ersätta med kablar som man gräver ner i marken. Totalt är det cirka 100 kilometer elnät som byggs om för framtiden.

Men det kan också skapa problem när man väl kommit igång med arbetet. Enligt Jonatan Björck kan Munkedalsborna påverkas av trafikstörningar.

– Det kan bli krångligare på en del sträckor, säger han.

Varje projekt har dessutom en prislapp. De två dyraste projekten ligger på cirka 15 miljoner var och är Dingle-Därfendal och Munkedals tätort.

Vid utkanten av Munkedals tätort kommer cirka 500 kunder att få ett modernare elnät när man grävt ner gamla luftledningar. Det här arbetet startar i mars.

– De andra projekten som Dingle-Därfendal och Kleva-Hensebacka kommer enligt planerna att påbörjas redan i februari. Medan Dingle-Tegen kommer att starta till sommaren, säger Jonatan Björck.

Projektet Kleva-Hensebacka kommer att kosta 5,5 miljoner kronor precis som Dingle-Tegen. Från Ellevios sida räknar man med att samtliga projekt står färdiga till mars 2018.

Projekten i Munkedal ingår i Ellevios satsning på elnäten längst västkusten. Under 2016-2019 investerar Ellevio cirka 1,3 miljarder kronor i området på att bygga framtidens elnät.