Elever på Dingle vill bo kvar på internatet

Ett tiotal elever på Dingleskolans djurvårdsutbildning är oroliga för att de ska tvingas flytta ut från sina rum på internatet när kommunen flyttar in sitt HVB-boende. Nu kommer lugnande besked.

ANNONS
|

Det var i måndags som lärarna på vuxenutbildningen hade ett möte med representanter från regionen. Då kom frågan upp; vad händer med de vuxenelever som bor på internatet när kommunen tar över och flyttar in HVB-boende och elever från Kunskapens hus i Munkedal?

- Regionen ska ju sälja skolan och går köpet igenom så äger kommunen byggnaderna inklusive internatrummen efter den 1 juli. De uttryckte sig ungefär som att det var en bra fråga, och att det inte är säkert att det går att lösa, säger en i personalen på skolan som vill anonym.

Flera i personalen blev oroliga, och menar att det är en självklarhet att eleverna ska få bo kvar.

ANNONS

- De har förbundit sig mot eleverna att genomföra deras utbildning. Då tycker jag att det ingår. Det är dålig stil, för de började i januari och sökte till den enda djurvårdsutbildningen i Sverige. Det är därför vi har sökande från Norrland också, säger personen.

Informationen fördes vidare till klassen med de 17 vuxna elever som läser till djurvårdare. Av dem är det ett tiotal som behöver boende på skolan, eftersom de bor så långt bort att pendling är uteslutet.

- Vi har vår utbildning fram till den 16 december. Vi fick veta att vi förmodligen inte kommer att få bo kvar på internatet när vi är tillbaka från praktiken efter sommaren, eftersom de inte har plats till oss. Vi är runt tio som står bostadslösa i höst om de inte kommer att erbjuda boende, säger en elev.

Thor Kempe, drift- och fastighetschef på naturbruksförvaltningen, var med på måndagens möte på skolan. Även om ingenting är skrivet i sten, kommer han med lugnande besked.

- Problemet dök upp på det mötet. Vi kommer säkert kunna lösa det via våra kontakter med kommunen. Sedan kan jag inte garantera vad kommunen ska svara, men det har varit en bra dialog hittills. Jag tror inte det ska vara några bekymmer, säger Thor Kempe.

ANNONS

Regionen är alltså positiv till att låta eleverna bo kvar, men i slutänden är det kommunen som har sista ordet. Även där ser det ljust ut.

- Vi kommer att ha boende motsvarande omkring 30 ensamkommande barn, i övrigt har vi inga större planer på att ha logiplatser. Skolan har kapacitet för flera hundra, och jag ser inte det som ett problem att hantera tio elever, säger kommunchef Håkan Sundberg.

ANNONS