En vandring för ett tryggare Dingle

Dålig belysning och epa-traktorer som kör race var några av punkterna som invånarna i Dingle tog upp under en trygghetsvandring under torsdagskvällen. Vandringen arrangerades av kommunen och på plats fanns även kommunpolisen Dan Carlsson.

ANNONS
|

På torsdagskvällen höll Munkedals kommun en trygghetsvandring genom Dingle. Syftet med detta var att samla in synpunkter på framtida åtgärder som kommunen kan göra för att få invånarna att känna sig säkrare.

– Munkedal är en trygg kommun att bo i men vi vill ändå jobba med de områden som kan bli bättre, säger kommunens säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft.

Bakgrunden till varför man valde att göra en vandring i just Dingle, är för att tätorten stack ut när kommunen har utfört en trygghetsundersökning. Totalt sett i hela Munkedal kände sig sju procent sig otrygga i kommunen. I Dingle var siffran nästan den dubbla med 13 procent.

ANNONS

Kommunpolisen på plats

Till vandringen slöt ett tiotal personer upp samt den nyinsatta kommunpolisen Dan Carlsson.

– Det här bli ett ömsesidigt utbyte av kunskap och framförallt ett sätta att skapa kontakter, resonerar han kring vandringen, berättar han.

Kvällen startade med lite fika och en 30 minuters genomgång av den kommande vandringen samt vad trygghet verkligen innebär. Joakim Hagetoft var noga med att förklara att känslan inte behöver relatera till att det finns en verklig hotbild.

Under själva vandringen var det framförallt gång- och cykelvägar med dålig belysning som utmärktes som otrygga platser.

– Jag känner mig inte otrygg här men ljussättningen är väldigt dålig på flera platser, berättar Dinglebon Helen.

"Fortsätt och ring, för om ni slutar så finns det ju inga problem"

Ungdomar som kör fort med epa-traktorer var ett annat problem som belystes samt platser där ungdomar ofta umgås i större grupper. En kvinna klagade till kommunpolisen Dan Carlsson på att hon har ringt till polisen med ärenden som inte har följts upp.

– Det är tyvärr så att vi har för dåligt med resurser för att skicka patruller på lågprioriterade ärenden. Men fortsätt och ring, för om ni slutar så finns det ju inga problem och då kommer aldrig några extra resurser att tillsättas heller, svarade Dan Carlsson.

När vandringen till slut var i mål efter cirka 1,5 timme uttryckte gruppen att det hade varit en positiv upplevelse. Joakim Hagetoft antecknade alla synpunkter under vägen så att kommunen i bästa mån kan följa upp och åtgärda eventuella problem.

ANNONS

– Jag är jättenöjd med uppslutningen. De har kommit med inspel och förslag vilket känns konstruktivt. Det är viktigt att ha en dialog med de som faktiskt bor i området för att få en uppfattning hur det verkligen är, säger han.

ANNONS