Föräldrarna: Renovera våra skolor!

Det finns inga vinster med att lägga ner mindre skolor i Munkedal och satsa på en stor skola. Nu planerar föräldrar en stor demonstration för att stoppa beslutet.

ANNONS
|

Nyligen startades en samverkansgrupp för föräldrar som vill stoppa politikernas förslag att lägga ner de mindre skolorna i kommunen.

– Vad är den stora vinsten med en stor skola. Jag har inte hört några starka argument, och jag undrar om man verkligen täckt in alla områden som kommer beröras av detta beslut, säger Rune Lundin, förälder till barn på Bruksskolan i Munkedal.

Bruksskolan i Stale är hotad i samtliga fyra förslag som lagts fram i skolutredningen som politikerna i Munkedal ska ta ställning till. På skolan går cirka 200 elever. Förslaget är att skolan försvinner helt och hållet och att eleverna flyttas över till en stor skola i centrum.

ANNONS

– Det här är ett omfattande beslut, som berör hela samhället Stale. Vi valde att flytta dit för vi visste att det fanns en bra skola där. Vi har aldrig velat ha en stor skola, fortsätter Rune Lundin.

– En skolnedläggning påverkar all annan service i samhället. Samtidigt som politikerna pratar om att de vill att Munkedal ska växa i befolkning så pratar de om nedläggning av skolor, säger Carl Blomberg, som tycker att det rimmar illa.

Föräldrarna har nu gått samman och planerar en demonstration den 22 april mot skolnedläggningarna i Munkedal. Anna Holmberg, med halvårsgamla sonen Oliver, kämpar för att skolan i Hällevadsholm ska få vara kvar.

– Vi hade ett möte i Hällevadsholms Folkets Hus strax efter att vi fick reda på att skolan var hotad. Det kom runt 50 personer. Många är emot detta som nu pågår, säger Anna Holmberg.

Hon och de andra föräldrarna tycker att den konsekvensanalys som lagts fram inte visar på någon vinst i att lägga ner skolor.

I själva verket blir det faktiskt dyrare, anser föräldrarna. I analysen som lagts fram skulle en renovering och tillbyggnad av nuvarande skolor landa på 132 miljoner kronor, vilket är en betydligt mindre kostnad än de fyra förslag som presenterats i skolutredningen.

ANNONS

Och tänker man lite längre, menar föräldrarna, och inkluderar förmodade ökade kostnader för sämre psykosocial hälsa för många elever är inte det heller bra för ekonomin.

Wivi-Anne Wiedermann, som också har barn på Bruksskolan, valde att flytta med familjen till Munkedal från storstaden.

– Vi ville ha det trygga och lantliga. Vill man vara en kommun som vill växa måste de mindre skolorna få vara kvar.

Föräldrarna ser inte att det finns några samhällsekonomiska vinster med att centralisera och göra en stor skola.

– Vad händer med värdena på våra hus om skolan försvinner? Hur blir det med busstrafiken för eleverna som måste börja pendla? Och våra barn kommer att få vara längre på fritids, säger Wivi-Anne Wiedermann.

Ett av kommunalrådet Åsa Karlssons (S) argument till översynen av skolorna i kommunen är lärarbristen. Det argumentet håller inte anser föräldrarna.

– Trots att det råder generell lärarbrist i hela landet finns det gott om behöriga lärare, både på Bruksskolan och i Hällevadsholms. Något mindre är det i Hedekas. Men vi vill inte ställa skolor mot varandra, säger Carl Blomberg.

ANNONS