Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT

Får över 60 000 i böter för drograttfylla

Mannen hade tagit för hög dos av ett snabbverkande sömnmedel och satt sig bakom ratten. Färden slutade i en hage i Munkedal. Nu döms mannen till höga böter.

Polis larmades i juli 2016 till en trafikolycka längs Stalevägen nordost om Munkedal. En bil hade kört igenom ett staket och kommit ut på en hage. På förarplatsen satt en man i 30-årsåldern som enligt polisen "var ganska borta".

Provtagning visade att mannen var påverkad av ett snabbverkande narkotikaklassat sömnmedel. Mannen ställdes inför rätta för rattfylleri och för ringa narkotikabrott, då han hade tre narkotikaklassade tabletter på sig när polisen visiterade honom.

Mannen själv förnekade brott och hävdade att han inte medvetet tagit för hög dos av sömnmedlet, utan att han förväxlat två mediciner han hade utskrivna.

Var likgiltig

Trots manens förklaring har nu Uddevalla tingsrätt dömt mannen för brotten. Domstolen kommer fram till att mannen haft god kännedom om vad det är för narkotikaklassade mediciner han fått på recept och hur de ska intas, men att han inte kontrollerat vilken medicin han tagit. Det innebär att han i vart fall varit likgiltig till läkarens ordinationer.

Mannen döms till 140 dagsböter à 430 kronor, totalt 60 200 kronor. Storleken på dagsböterna har bestämts utifrån mannens inkomst.