Får inte filma på bussarna

Först fick bolaget rätt att filma bussarna nattetid. Efter datainspektionens överklagan blir det ingen kameraövervakning alls på M-buss fordon.

ANNONS
|

I oktober skrev Bohusläningen att det Hedekasbaserade bolaget M-buss fick rätt att kameraövervaka sina bussar. Länsstyrelsen gav tillstånd till att filma under kvälls- och nattetid på nio fordon som är anslutna till Västtrafik.

Kort efter att beslutet togs lämnade datainspektionen in en överklagan. Förvaltningsrätten i Göteborg avslår nu M-buss ansökan i sin helhet. Det blir alltså ingen kameraövervakning under kvälls- och nattetid.

Enligt datainspektionen har bolaget inte redovisat under vilka tider på dygnet som incidenterna har inträffat eller vilka sträckor bussarna trafikerar. Datainspektionen menar därför att bolaget inte har kunnat visa att behovet av kameraövervakning väger tyngre än resenärernas intresse av att inte bli övervakade.

ANNONS

M-buss anser att datainspektionens överklagande ska avslås. Bolaget skriver att andra bolag som trafikerar samma område har tillstånd till kameraövervakning. Vidare skriver bolaget att samtliga incidenter har inträffat dagtid, men att flera hotfulla situationer har skett efter att deras ansökan skickades in till länsstyrelsen.

Enligt M-buss har det hänt vid sex tillfällen, alla under dagtid, att chaufförer blivit hotade av påstigande resenärer. En gång har det blivit slagsmål på bussen. Enligt bolaget åker det regelbundet personer med missbruksproblematik som några gånger även varit hotfulla. Det ska även förekomma skadegörelse på bussarnas inredning varje vecka.

Domstolen går på datainspektionens överklagan, och avslår därmed kameraövervakningen i sin helhet. Bolaget har inte redovisat när incidenterna inträffat och det är oklart om polisanmälan har gjorts.

Rätten anser att det är svårt att bedöma hur utsatta bussarna är för brottslighet, och bolaget har därför inte kunnat bevisa att intresset för övervakning väger tyngre än resenärernas intresse av att bli övervakade.

M-buss styrelseordföranden Håkan Johansson vill inte kommentera beslutet.

ANNONS