Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Förändringar väntar för sophanteringen i Munkedal

Lysekil var först ut med anta förslaget om nya avfallsföreskrifter. Nu är det Munkedals tur att förändra sophanteringen i kommunen.

Det var på onsdagens kommunfullmäktige i Munkedal som beslutet togs att anta det nya insamlingssystemet av Rambo, som ansvarar för renhållningsverksamheten i kommunen. Det innebär att sopsäckar kommer att bytas ut mot kärl av plast.

– Det är med glädje vi tog emot beskedet att Kommunfullmäktige i Munkedal röstat för ett ekonomiskt långsiktigt hållbart system, där boende och miljön är vinnare, säger Sofia Agertoft, som är kommunikation- och marknadsansvarig på Rambo.

Utifrån hur vägarna och vändplatserna ser ut kan boende välja på olika typer av kärl. Bor man vid en framkomlig väg kan man välja fyrfackskärl där matavfall, restavfall, förpackningar och tidningar sorteras i varsitt fack, i ett kärl. För de som bor vid en smalare väg blir uppdelningen i stället två kärl, där matavfall sorteras ut från resten. Detta ska ersätta sopsäckarna.

– Men tyvärr gör framkomligheten i vårt område att inte alla kan få fyrfackskärl då det inte finns tillräckligt med små fyrfacksbilar att använda. Men vi arbetar med framflyttade kärl för att kunna ge de kunder som vill ha abonnemanget möjligheten ändå, säger hon.

Med de nya avfallsföreskrifterna kan även storkök, restauranger och andra verksamheter börja sortera ut sitt matavfall till rötning, något som hittills inte varit möjligt.

– Nationella rapporter visar att fyrfackskärl och matavfallssortering till rötning är det bästa för miljön och ger högst service till boende. Detta stärker naturligtvis oss i vår tro att vi alla kan vara miljöhjältar.

Beslutet som kommunfullmäktige i Munkedal tog under torsdagen kommer att träda i kraft den förste april 2017. Rambo har också föreslagit Sotenäs och Tanums kommuner att införa samma system som Lysekil och Munkedal. Beslut tas i respektive kommunfullmäktige den 16 februari respektive 27 mars.