Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Glenn Domare Gustafsson, insatsledare räddningstjänsten i Strömstad och norra Tanum, avråder starkt från eldande trots att förbudet har hävts.

Förbud hävt – men räddningstjänsten avråder starkt från eldande

Under veckan har eldningsförbud gällt i Sotenäs, Tanum och Strömstad. Efter lördagens regn hävs förbudet men räddningstjänsten säger att det fortfarande finns stora risker med att elda.

I de tre kommunerna införs det automatiskt eldningsförbud när brandrisken når nivå fyra på SMHI:s femskaliga brandrisksprognos. Vårens tidiga vårvärme gjorde att prognosen nådde upp till högsta risknivån tidigare i veckan och därmed inföll också eldningsförbud.

Men lördagens kraftiga regn har sänkt prognosen till en tvåa.

"Avråder från att elda"

– Generellt är det inget eldningsförbud just nu men vi avråder från att elda. Det är inte tillräckligt med regn som fallit om man säger så, säger Glenn Domare Gustafsson, räddningstjänstens insatsledare i Strömstad och norra Tanum.

Han berättar att de har varit ute och avrått personer under söndagen från att elda. Blåsten är stark och det är fortfarande väldigt torrt ute i naturen.

– De senaste bränderna vi har sett har spritt sig snabbt. Det har varit upp till 200 meter mellan områden där en ny brand startat där elden troligen spritt sig med vinden, berättar han.

"Plötsligt händer det"

– Man måste vara otroligt försiktig om man nu måste elda. När det går överstyr och vi får rycka ut får vi ofta göra "så här har jag eldat i 30 år och det har aldrig hänt något förut". Men plötsligt händer det.

Enligt SMHI beräknas det komma 0,4 millimeter regn på tisdagen i norra Bohuslän. Det är den enda nederbörden som förväntas komma de närmaste 10 dagarna.

– Det är tidigt på säsongen och alldeles för torrt redan. Vi skulle definitivt behöva mera regn, säger Gustafsson.