Föreningen som står upp för Gula Villan

Arkitektens sommarboende på Gårvik är för många unikt. Men trots att den hotats med rivning är den nu på uppgång tack vare drivna personer från intresseföreningen.

ANNONS
|

Drygt en mil utanför centrala Munkedal ligger Gårvik. Här bor en hel del sommargäster men också många året-runt-bor. För många kommuninvånare är Gårvik platsen dit man åker om man vill ta sig ett dopp i det klarblåa vattnet. Varje sommar arrangeras också simskola i området.

– Jag minns hur vi tog badhussen från Munkedal till Gårvik varje gång vi ville bada. Då var vi rätt så unga också men oj vad kul vi hade, säger Kerstin F Sennung som i dag är bosatt i Munkedal.

Hon är dessutom medlem i intresseföreningen Gula villan. De är ett stort gäng engagerade människor som jobbar hårt för att bevara Gula villan.

ANNONS

– Den är en del av Gårviks miljö. När vi var yngre tyckte vi att huset var oerhört spännande och gav ett pampigt intryck, säger Sverker Balksten som sitter med i styrelsen i intresseföreningen och precis som Kerstin bor i Munkedal.

Historian om Gula villan sträcker sig långt bak i tiden. Någon gång på 1930-talet byggdes villan av den danska arkitekt Jens Bak-Jensen. Han hade gift sig med en kvinna från Munkedal och tillsammans byggde de sitt drömboende i Gårvik.

Enligt Bosse Lindström, ordförande i intresseföreningen, har huset alltid varit ett sommarboende för paret medan de på vintern bodde i USA.

– Det känns som att Jens Bak-Jensen har tagit med sig en del av sin USA-inspirationen till det här huset. Detta är nog en typ av funkishus, säger han.

Paret Jens och Ida bodde i Gula villan under många år. Men runt 1968, efter att Jens Bak-Jensen avlidit och Ida flyttat till huset bredvid, köpte Munkedals kommun huset. Kommunen försökte i sin tur att sälja det vidare utan att hitta någon köpare.

Huset vid badplatsen har därefter stått och förfallit under många år.

– Det var oerhört tråkigt att se. Ett hus som vi sett upp till sedan vi var små höll nu på att gå i spillror, säger Bosse Lindström som själv är bosatt i Gårvik.

ANNONS

Hösten 2011 inledde kommunen ett arbete med att ta fram en ny detaljplan för Gårvik strandzon. Tanken var att man skulle förbättra det rörliga friluftslivet i hamnen och vid badplatsen. Då föreslogs bland annat en ökning av antal båtplatser i hamnen från 50 till över 100. En annan del i detaljplanearbetet var också att riva den då förfallna villan.

– Då var vi många som var oroliga över huset. Det fick helt enkelt inte hända att Gula Villan försvann, säger Kerstin F Sennung.

Men i augusti 2014 konstaterar Bohusläns Museum att huset har ett kulturhistoriskt värde och förslaget om rivning av Gula Villan togs bort. Men fortfarande var det ingen som tog hand om huset förrän till hösten, samma år, då Bosse Lindström och Sverker Balksten startade intresseföreningen Gula Villan.

Detta gjorde de tillsammans med andra engagerade personer i området. Deras syfte var att bevara villan och i samma veva fick de ett nyttjanderättsavtal på 25 år.

En dag som denna när molnen ligger tunga över Gårvik och regnet precis har börjat avta står en ställning runt huset. Den har använts flitigt av ideella krafter som har tvättat, skrapat och målat väggarna. Det senaste projektet är taket som har fixats.

ANNONS

– Jens Bak-Jensens barnbarn har till och med varit här och hjälpt till. De verkar vara oerhört tacksamma att vi jobbat så hårt med att renovera villan, säger Bosse Lindström.

I början av december 2015 beslutade kommunen att bevilja 150 000 kronor till renovering av Gula Villan. Sedan dess har renoveringsarbetet pågått för fullt och 2016 kunde även Thordénstiftelsen bidra med pengar på 100 000 kronor som intresseföreningen kunde använda till just takrenoveringen.

ANNONS