Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska Munkedals kommun säga sitt om den planerade satsningen på en vindkraftspark på skottfjället.
Nu ska Munkedals kommun säga sitt om den planerade satsningen på en vindkraftspark på skottfjället.

Föreslår ett ja till planerad vindkraftssatsning

Den planerade satsningen på åtta vindkraftverk med en höjd av 220 meter på Skottfjället är en investering i storleksordningen en halv miljard. Det förslag till beslut som tagits fram innebär att Munkedals kommun ska godkänna satsningen.

Ända sedan planerna på att bygga en vindkraftspark på Skottfjället började diskuteras har det funnits de som kritiserat satsningen. Så är också fallet när det gäller planerna på att kunna bygga 220 meter höga vindkraftverk. Detta har nyligen påtalats i en skrivelse av ett antal boende i området. Något som Bohusläningen tidigare skrivit om.

I dag finns det ett tillstånd för att bygga 13 vindkraftverk med en höjd av 150 meter vardera på Skottfjället som ligger i Munkedals och Lysekils kommuner.

Men företaget Arise har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken i syfte att bygga åtta vindkraftverk med en totalhöjd på 220 meter vardera. Det som hänt när det gäller den nya ansökan är att Länsstyrelsen kontaktat Munkedals kommun för att få ett yttrande om den nya ansökan. Samhällsbyggnadschefen förvaltningschefen Elisabeth Linderoth har tagit fram yttrandet som ska upp för politisk behandling på nästa möte i kommunstyrelsen.

I det framtagna förslaget till yttrande står bland annat att dagens vindkraftverk är större och effektivare än tidigare och den förväntade produktionen väntas bli 60 procent högre jämfört med det som planerades tidigare. Hittills är det en majoritet av de politiska partierna som ställt sig bakom planerna på en vindkraftspark på Skottfjället.