Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falska kontrollanter är i farten i Munkedals, Sotenäs och Lysekils kommuner.
Falska kontrollanter är i farten i Munkedals, Sotenäs och Lysekils kommuner.

Falska kontrollanter av avlopp i farten

Falska kontrollanter av avlopp är i farten i Munkedals, Sotenäs och Lysekils kommuner. Nu varnar miljöchefen för bedragaren som vill lura kommuninvånare på tusentals kronor.

– Vi kommer att ta kontakt med polisen och berätta vad som hänt. Dessutom vill jag uppmana alla som fått den här typen av samtal att genast göra en polisanmälan, säger Maria Bylund, miljöchef i Sotenäs kommun.

Det som hänt i det här fallet är att en privatperson som bor i Munkedals person blivit uppringd av en person som ville boka tid för kontroll av ett avlopp. Personen som ringde upplyste också om att kontrollen skulle kosta flera tusen kronor.

Falsk kontrollant

– Den personen som fick det här samtalet valde att ta kontakt med oss för att kontrollera om avloppet skulle inspekteras. Det som gjordes efter det här samtalet var att kontrollera hur det låg till. Det vi upptäckte var att det inte skulle göras någon kontroll av avloppet. Den ansvarige handläggare kontrollerade detta noga.

De falska avloppskontrollanterna agerade på ett sätt som miljöförvaltningens inspektörer inte brukar göra.

– Vi brukar inte ringa upp en person på det här sättet utan brukar först skicka ett brev. Dessutom brukar våra inspektörer visa upp en tjänstelegitimation, säger Maria Bylund.

Viktigt vara vaksam

I nuläget har bara miljönämnden fått information om ett fall när en falsk inspektör är i farten. Men det kan vara så att det finns fastighetsägare som fått påhälsning av de falska inspektörerna. Munkedals, Sotenäs och Lysekils kommuner har lagt ut en varning på sina hemsidor.

– Vi vill uppmana alla till extra vaksamhet om någon ringer och uppger sig företräda miljöenheten utan att först ha tagit kontakt via ett brev, säger Maria Bylund.

Det är inte första gången som boende i de tre kommunerna är utsatta för försök till bedrägeri. Men då har det inte handlat om falska kontroller av avlopp. Utan det är personer som kallar sig för sotare som ringer upp och raggar kunder genom att påstå att lagen kräver att skorstenen måste sotas.