Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kämpar. Genom protestlistor har Hällevadsholmborna, bland annat Sofia Wettesten Enholm och initiativtagaren Therese Hildén, kämpat för att behålla äldreboendet Vässjegården i Hällevadsholm.

Flytten har redan börjat - stor oro bland personal

Frågor utan svar och jobbiga avsked. Det är vad personalen på äldreboendet Vässjegården har fått ta del av under den senaste tidens strukturförändringar.

För både Therese Hildén och Sofia Wettesten Enholm, som arbetar på äldreboendet, har torsdagen varit extra jobbig. När Sofia kom till jobbet var det första hon och kollegorna fick göra var att packa saker som tillhörde två av vårdtagarna. Redan på torsdagseftermiddagen hade de flyttat från Vässjegården till Ekebacken.

Som Bohusläningen skriver på fredagen så har beslutet om en strukturförändring stoppats eftersom det kan vara olagligt. 

– Det har varit en jättejobbig dag. En av vårdtagarna som flyttade under dagen har frågat mig hela tiden vad som händer och vad vi håller på med, säger hon.

– Det har även varit flera boende som gått runt rummen och tittat och undrat vad vi håller på. Men jag vet inte vad jag ska säga. För jag vet knappt själv vad som händer.

Både Therese och Sofia fick beskedet i slutet av sommaren att Vässjegården skulle läggas ned. Därefter har protestlistor skickats runt och i nuläget har 263 personer skrivit under. Dessa har nu skickats till Munkedals kommun.

– Vi har ännu inte fått någon respons, vilket är oerhört tråkigt. För jag tror att om Vässjegården dör då dör hela Hällevadsholm, säger Therese Hildén.

Nästa information fick personalen för en månad sedan. Då fick de reda på att man kommer att börja avveckla på boendet. Men ingenting skulle ske förrän efter jul.

– Det är skrämmande att det går så fort och vi inte har någon aning om när nästa flyttlass går. Blir det i morgon eller om några veckor? Frågar sig Therese Hildén som också börjar få tårar i ögonen. Hon påpekar att det är otroligt jobbigt att inte kunna göra något.

Sofia, vad var det sista du sa till de som flyttade?

– Jag sa ha det nu så bra och då svarade en av dem att vi ses i morgon.

En av de som också drabbas är Camilla. Camilla har sin mamma på Vässjegården och hon tycker att det är en skandal att det ska påbörjas en förflyttning. Detta trots att det kan ta tre år innan det nya äldreboendet i Munkedal står färdigt.

– Äldre människor är oerhört känsliga för att flyttas runt till nya miljöer. Att man väljer att flytta dem som om de vore bärkassar är hemskt. Att de dessutom inte kan strida för sig själva är rent fruktansvärt, säger hon.

Men någon information från politikerna om att Vässjegården ska läggas ner eller att de boende måste mellanflyttas till andra äldreboenden i kommunen har hon aldrig fått. Hon fick själv ta tag i det och fråga personalen. Hon fick då beskedet att Vässjegården skulle stå tom till hösten 2017.

I den här tuffa och jobbiga situationen vill hon ändå slå ett slag för personalen som hjälpt till och stöttat henne och flera andra anhöriga.

– Det har varit jobbigt för alla inblandade. Jag har valt att inte berätta för min mamma än eftersom jag inte vill oroa henne. Jag vet att hon vill bo kvar hemma på sin hemort och det är här på Vässjegården.

LÄS MER: 

LÄS OCKSÅ: