Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De tuffa reglerna på de särskilda boendena i Munkedals kommun fortsätter. Det handlar om att hjälpa de äldre, enligt Ann-Charlotte Nylander, enhetschef på Allégården. Bild: Ingvar Spetsmark

Fortsatt hårda regler för att skydda äldre i Munkedal

Det är fortsatt tuffa regler som gäller för besök på olika äldreboenden i Munkedals kommun. Även i fortsättningen ska besöken i första hand genomföras på anvisade platser med plexiglas. Något som fått kritik från flera personer på sociala medier bland annat, men kommunen säger sig värna om de äldre.

I många kommuner är det nu tillåtet att besöka de äldre i deras lägenheter under förutsättning att man själv är frisk. I vissa kommuner måste man använda visir eller munskydd.

I Munkedals kommun har man valt en lösning som innebär att besöken i första hand ska göras på anvisade platser i stället för i vårdtagarnas lägenheter. Besökare uppmanas att inte besöka sina anhöriga i deras bostäder.

Det finns de som är missnöjda med detta, påstår att det handlar om förbud och som tagit upp saken i olika sociala medier.

Inget förbud

– Det handlar inte om förbud utan om en uppmaning till besökarna att genomföra besöken på speciellt anvisade platser. En besökare kan ta i olika saker som sedan brukaren tar i. Ytterst handlar det här om att skydda äldre från att bli smittade, säger Catharina Dunghed, chef på Välfärdsförvaltningen i Munkedals kommun.

Flertalet regler kommer från Folkhälsomyndigheten. I Munkedal måste man uppge sitt namn ifall det skulle bli aktuellt med smittspridning. Det får endast komma två vårdtagare per besökstillfälle, händerna ska spritas med handsprit och det är viktigt att hålla avstånd.

Skydda de äldre

Ann-Charlotte Nylander är chef på Allégården i Munkedal.

– Det här handlar ytterst om att skydda de äldre på våra boenden. I somras gjorde vi så att det fanns möjlighet att träffa sina anhöriga utomhus och vi gjorde i ordning med trädgårdsmöbler och plexiglas för att det skulle fungera bra.

Nu när hösten är här på allvar har rutinerna setts över på Allégården.

– Vi har gjort i ordning två utrymmen där det finns möjlighet att träffa de äldre. I vissa fall måste besöket genomföras i vårdtagarnas bostäder. Det som gäller då är att man måste ha på sig visir och att man tvättar händerna.

– Vi vädjar till våra besökare att följa Folkhälsomyndighetens givna rekommendationer. Hög ålder kan medföra en risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Besökare och verksamheter behöver samverka på ett bra sätt och det är mycket viktigt att följa de rutiner som finns, säger Karolina Christensson, avdelningschef för vård och omsorg i Munkedals kommun.