Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karin och Hans Holmström, Uddevalla tingsrätt, Valö
Karin och Hans Holmström, Uddevalla tingsrätt, Valö

Fyra omhäktade i sedelhärvan

Redan i januari varnade polisen i Fyrbodal om falska 500-kronorssedlar som fanns i omlopp. Totalt sju personer sitter fortsatt häktade misstänkta för att ha förfalskat pengar med Munkedal som bas.

Bohusläningen har tidigare berättat om de sju personerna som sitter häktade misstänkta för bland annan penningförfalskning och bedrägeri.

Under fredagen var det omhäktningsförhandling för fyra av dem och samtliga kommer vara fortsatt frihetsberövade under utredningens gång.

Förfalskningen misstänks ha utförts i Munkedal, men endast en av de misstänkta är hemmahörande i Bohuskommunen. Det handlar om en man i 20-årsåldern som ursprungligen kommer från Trollhättan, men som under ett möte med frivården har berättat att han flyttade till Munkedal för att komma undan kriminaliteten.

Han har även uppgett att han är oskyldig till anklagelsen om att ha förfalskat pengar. Mannen menar att han har lurats och att han nu känner sig utnyttjad av ”personer som inkvarterat sig i hans bostad”.

Däremot erkänner han sig skyldig till att ha använt sig av falska sedlar i en matbutik.

Samtliga övriga misstänkta är hemmahörande i Stockholm och endast en av dem är ostraffad sedan tidigare. Flera av de andra har suttit i fängelse för brott så som rån, vapenbrott och våldtäkt.

Den äldsta är i 45-årsåldern och den yngsta i övre tonåren. Fem är män och en kvinna.

Samtliga misstänks för penningförfalskning, förberedelse till penningförfalskning och förberedelse till grovt bedrägeri.

Enligt dokument från tingsrätten ska minst en av de inblandade ska ha erkänt sig skyldig till brottsanklagelsen.

Under torsdagen greps även en man i 30-årsåldern misstänkt för att ha försökt handla med falska sedlar på en pizzeria i centrala Lysekil. Polisen utreder nu om händelsen har koppling till de tidigare misstankarna.

Bohusläningen har sökt åklagare Malin Bogren utan framgång.