Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt mer tyder på att Liza Kettil (S) blir nytt kommunalråd i Munkedals kommun. Detta efter beskedet att fyra partier bildat en valteknisk samverkan. Bild: Ingvar Spetsmark

Fyrklöver redo ta makten i Munkedal

Nu gör Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Munkedal ett försök att ta makten och bilda ett politiskt minoritetsstyre. De fyra partierna, som har 15 av totalt 35 platser i fullmäktige, har bildat ett valtekniskt arbete. Om detta lyckas hamnar Sverigedemokraterna som fick flest röster i kommunvalet i opposition.

– Vi kommer nu att gå vidare till fullmäktige, säger Liza Kettil (S) som kan komma att bli nytt kommunalråd i Munkedals kommun.

Det dokument som partierna enats kring är underskrivet av Liza Kettil (S), Karl-Anders Andersson (C), Hans-Joachim Isenheim (MP) och Olle Olsson (KD). Överenskommelsen baseras enligt Kettil på en gemensam värdegrund som är förankrad i alla människors lika värde. Det som prioriteras i dokumentet är skola, vård och omsorg och bättre arbetsmiljö för kommunens personal.

– Vi har femton mandat i fullmäktige och det räcker inte till politisk majoritet i fullmäktige där det finns 35 platser.De övriga partierna i fullmäktige har tillsammans fler mandat. Återstår att se om det finns något block som kan få fler mandat. Om så blir fallet går vi i opposition, säger Liza Kettil.

"Har inte politisk majoritet så inget är klart ännu"

Sverigedemokraterna fick 24,7 procent i kommunvalet och blev det största partiet med nio mandat i fullmäktige före Socialdemokraterna som fick 22, 9 procent och åtta mandat i fullmäktige. Nu ser det ut som om Sverigedemokraterna hamnar i opposition.

– Skulle de här partierna styra kommunen i minoritet så har vi i oppositionen majoritet vilket innebär att det går att stoppa olika felprioriteringar och satsningar som påminner om de förslag som tidigare drivits igenom, säger Matheus Enholm (SD), gruppledare i Munkedal.

– De här partierna har inte politisk majoritet så inget är klart ännu och nu ska vår partigrupp diskutera situationen, säger Heikki Klaaviunemi (SD).

Oppositionen i Munkedals kommun är splittrad. Jan Hognert (M), gruppledare för Moderaterna, är kritiskt inställd till de fyra partiernas samarbete.

– Socialdemokraterna och Centern har minskat med fem mandat i valet eftersom väljarna är missnöjda med den politik som har bedrivits de senare åren, säger han. Trots detta är de här två partierna beredda att fortsätta att styra kommunen.

Jan Hognert hade personligen hoppats på att Centern. Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna skulle bildat ett alliansstyre.

– Tyvärr blir det inte så, säger han. Men vi har regelbundna samtal med Liberalerna om ett valtekniskt samarbete.

Jan Hognert har också varit i kontakt med Vänsterpartiet för att diskutera ett valtekniskt samarbete.

– Det är viktigt att få det att fungera praktiskt i lokalpolitiken, säger han.

Däremot har Moderaterna inte haft några kontakter med Sverigedemokraterna.