Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här byggs nytt bostadsområde

Nu byggs det för fullt i Munkedal. På området Tegelverket ska tolv nya seniorvillor i parhus växa fram. Men det kommer också innebära att den allmänna vägen försvinner.

Redan 2008 beslutade kommunstyrelsen i Munkedals kommun att anta detaljplanen för området Tegelverket, ett höjdparti som ligger vid Kungsmarken i närheten av Lilla Foss. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Från platsen kan man från ena sidan se ett flertal bostadsrätter på Torpvägen, Idunvägen och Bragevägen. Från ett annat håll ser man kommunens brandstation och på lång håll kan man skymta Foss kyrka.  

Här på detta markområdet, som i dag består av åkermark, syns stora grävmaskiner och skyltar i olika färger. Röda, gula och vita skyltar kan man se på markområdet.

Enligt samhällsbyggnadschefen Mats Tillander står de röda för parkering, de gula för vägen och vita för tomten. 

Det är här på denna plats som man för en vecka sedan tog det första spadtaget i det som ska bli ett nytt bostadsområde i Munkedal. 

– Vi har flera intressenter till det här området som ligger nära till skolor och annan allmän service. Det är även här som vi hoppas kunna placera det nya äldreboendet med plats för 113 platser, säger Mats Tillander som också tror att det nya äldreboendet kan bidra till en samarbete med vårdcentralen och tandläkaren.

På onsdag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att diskutera ärendet om placeringen av det nya äldreboendet. 

Något som däremot är beslutet är att det ska bli 12 nya seniorvillor i parhus på Tegelverket. En tomtvisning på området har redan skett och sex av dessa blev reserverade. 

– Det är företaget Seniorvillor som tagit fram planskissen och fasaden. Boendeytan ligger på 90 kvadratmeter med en inglasad uteplats.

Men här på området finns det plats för totalt 28 byggrätter. Med anledning av detta har förvaltningen nu också tecknat ett köpeavtal med Dalaträhus gällande fyra byggrätter.Dessa byggrätter ska ligga på nuvarande Strömstadsvägen. 

Tanken är enligt Mats Tillander att den allmänna vägen ska dras in och bilisterna får i stället köra på Uddevallavägen, sedan förbi brandstationen för att komma till centrum. 

– Vi kommer att klippa den allmänna vägen strax efter lärlingsvägen och innan Torpvägen. Det kommer inte påverka de som bor vid Ramsås, säger han. 

Detta är en del av det detaljplanearbetet som skedde 2008 och därför har synpunkter kring indragningen av den här vägen redan kommit in. 

– Det visade sig inte vara några större synpunkter och nu ska vi alltså starta igång arbetet, säger han och påpekar att det första steget är att göra färdigt en gata och parkeringsplatser.

Sedan ska Munkedals Vatten bygga ut va-nätet. Munkedals kommun kommer att stå för gata och lekplats i området. 

Längre fram hoppas Mats Tillander att ytterligare fyra bostäder ska byggas i området. Dessa kan då ligga ovanför sluttningen intill Kungsmarkens industriområde. När alla bostäder kommer att stå färdiga är ännu oklart. 

– Till sommaren kommer man att påbörja arbetet med bottenplattorna till seniorvillorna. Men när allting står färdigt är svårt att svara på. 

Läs vidare: Plats för äldreboende och bostäder.