Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/18

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här finns en historisk guldgruva

Tillsammans har de jobbat 198 år på Munkedals pappersbruk. Nu tillhör de Munkedals hembygdsförening där de går igenom pappersbrukets arkiv - en gång i veckan.

Leif Berg, Björn Jacobson, Sverker Balksten, Uno Blomberg, Tommy Ekström och Lasse Hedlund är alla med i Munkedals hembygdsförening. Föreningen verkar för att bevara historian om bygden och detta sker dels genom att driva hembygdsmuseet nära Bruksskolan. Men även genom att driva hembygdgården på Kaserna. Förutom det har de även byggnader på Gamla bruket som de utlånar till Föreningen Munkedalsslöjd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– En annan sak som vi är väldigt stolta över är vår arkivlokal, säger Sverker Balksten som är ordförande i föreningen. Där har vi sparat föremål, texter, bilder, kartor, ritningar och böcker från framför allt Munkedals pappersbruk. Det hette tidigare Munkedals aktiebolag och dit har vi alla en koppling till.

Tillsammans har de nämligen jobbat 198 år på pappersbruket. Några under en kortare period medan flera av dem har jobbat där över 40 år. Uno Blomberg är den som jobbat där längst - nästan 51 år.

– Men det var faktiskt Leifs idé att vi skulle ta hand om alla handlingar som tidigare funnits på pappersbruket. I dag har vi cirka 2 000 ritningar och 100 löpmeter material, säger Uno Blomberg.

I sju år har dessa sex pensionärer träffats en gång i veckan för att gå igenom alla handlingar - alltid hittar de något nytt. Tillsammans har de förtecknat arkivbeståndet och av det har det blivit en permanent utställning som kan ses hos pappersbruket.

– Det vi siktar på nu är att göra en jubileumsbok till pappersbruket. Det har redan gjorts en men nu är tanken att vi ska göra en uppdaterad med det nya som vi hittat i arkivet, säger Leif Berg.

 

Från 1871, när Munkedals pappersbruk startade, till någonstans på 1950-talet - så långt sträcker sig arkivet som finns i hembygdsföreningens lokal. Men det går att hitta från tidigare än så. I Hembygdsmuseet kan man hitta tusentals föremål och bilder som hembygdsföreningen tagit fram. Men de kan även erbjuda visningar i arkivet.

– Det är en historisk guldgruva som vi har här, konstaterar Sverker Balksten.