Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rolf Berg är en av de som har varit aktiv när det gäller satsningen på Arena Sörbygden. Satsningen har blivit möjlig tack vare stöd från EU-projektet Leader Dalsland, Årjäng och Munkedal. Bild: Ingvar Spetsmark
Rolf Berg är en av de som har varit aktiv när det gäller satsningen på Arena Sörbygden. Satsningen har blivit möjlig tack vare stöd från EU-projektet Leader Dalsland, Årjäng och Munkedal. Bild: Ingvar Spetsmark

Här växer ny arena fram för evenemang i Sörbygden

Just nu pågår arbetet för fullt med Arena Sörbygden som håller på att byggas i anslutning till bygdegården i Hedekas. Här ska det bli utomhusscen för teater, utställningar och mycket annat med plats under tak för en publik på 300 personer.

– Den tanke vi har är att den här scenen ska kunna användas till ett antal olika saker under större delen av året, säger Rolf Berg, en av initiativtagarna till den här satsningen.

Att bygga en arena för olika typer av aktiviteter är något som har diskuterats en längre tid bland de aktiva i de två föreningarna Small lake meet cruisers och Sörbygdens musik och kulturförening. Diskussionerna ledde slutligen fram till att en ansökan om EU-stöd, något som beviljades. Scenen som byggs ligger bakom Hedekas bygdegård, som är en samlingslokal som används till många olika saker.

Nyligen gjordes bottenplattan i ordning. Det är några lokala företagare som ställt upp och hjälpt till för att byggkostnaderna ska kunna hållas nere.

Bättre utrymmen

– I bygdegården finns det plats för en publik på 150 personer. Nu får vi betydligt bättre utrymmen vid exempelvis bygdespel som brukar locka en hel del publik.

Arena Sörbygden kostar cirka 1,5 miljoner kronor att bygga. Satsningen har blivit möjlig tack vare stöd från Leader Dalsland, Årjäng och Munkedal som står för merparten av finansieringen. Men utöver pengar från Leader har också kommunen, föreningar i Sörbygden, privatpersoner och företag ställt upp så att satsningen ska kunna genomföras.

– Målsättningen är att scenen ska bli klar i början av juni så att den ska kunna användas till olika aktiviteter resten av året, säger Rolf Berg.

Utomhusscenen kommer att användas för kultur, dans, musik, teater, skördefest, oktoberfest, utställningar, spelstämmor, släktträffar, auktioner och loppis.

Flera evenemang

Det finns flera populära evenemang i Sörbygden i år. Torsdagen den 27 juni inleds Sörbygdsdagarna och det kommer att hända en hel del fram till söndagen den 30 juni. Det blir flera uppträdanden, dans och cruising för att ta några exempel. några artister som dyker upp är Arvingarna och Parker Redmond, Timothy Baker och John Griffin från Nashville som uppträder tillsammans med Erika Jonsson med band samt Emma Svensson

– Det här innebär att vi fått betydligt fler platser för publiken när det bjuds på musik eller teater för att ta några exempel, säger Rolf Berg.

Rolf Berg är en av de som har varit aktiv när det gäller satsningen på Arena Sörbygden. Satsningen har blivit möjlig tack vare stöd från EU-projektet Leader Dalsland, Årjäng och Munkedal.

Den nya arenan ligger vid bygdegården i Hedekas och innehåller en utomhusscen och plats under tak för en publik på 300 personer. Den här skissen visar hur det kommer att se ut i juni när bygget är klart.