Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här vill majoriteten placera äldreboendet

Förvaltningen föredrog att det nya äldreboendet skulle placeras på Kungsmarken, Munkedal. Men nu yrkar majoriteten på en helt ny placering och på ett privatägt område.

Det har varit många turer fram och tillbaka när det gäller var det nya äldreboendet ska placeras i Munkedals kommun. Ärendet har sedan mars varit uppe på politisk behandling. Två förslag har tidigare presenterats: Stärken i Dingle och Kungsmarken i centrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs mer: Oenighet om placering av äldreboende

I den senaste vändan, som Bohusläningen skrivit om, presenterade förvaltningen ytterligare ett område där det nya äldreboendet kan placeras.

Området ligger söder om Tyft, Dingle, och i nära anslutning till bostadsbebyggelsen på Tyft. Området är ett privatägt område och ligger relativt nära allmän väg.

Men en ny väg måste ändå anläggas från väg 165 påpekar förvaltningen i sin utredning. Samhällsbyggnadschefen Mats Tillander har tidigare konstaterat att förvaltningen föredrar Kungsmarken eftersom det är mer centralt placerat i samhället och att det även ger större chans till samverkan mellan olika äldreboenden såsom Allégården.

– Vid placering på Kungsmarken är Regionen även intresserade av en samverkan med vårdcentral och tandläkare. Det är de inte om placeringen blir i Dingle, sa Mats Tillander när Bohusläningen senast var på plats på Kungsmarken. Detta med anledning av att ett nytt bostadsområde växte fram med tolv nya seniorvillor.

När protokollet nu kommit från senaste sammanträdet av kommunstyrelsens arbetsutskott visar den att förslaget till beslut nu ligger på Tyft-området.

Detta är något som Åsa Karlsson, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd, bekräftar.

– Det stämmer att majoriteten yrkat att det planerade nya äldreboendet ska placeras på Tyft. Vi känner att det är inte mer än rätt att det ska ligga i Svarteborg eftersom området kommer stå utan äldreboende, säger hon och syftar på att Ekebacken, Dinglegården och Vässjegården som får annan användning när fem äldreboenden minskas ner till tre. Kvar blir Allégården och Sörbygården.

Läs mer: Plats för äldreboende och bostäder

Trots att förvaltningen föredragit Kungsmarken ser majoritet Svarteborg som det bästa alternativet. Det gör också Sverigedemokraterna som på senaste sammanträdet gick på samma linje.

Medan Moderaterna och gruppledaren Ann-Sofie Alm yrkade bifall till förvaltningens förslag. De anser fortfarande att placeringen borde vara Kungsmarken.

– Här kunde vi placera vårdcentral och tandläkare. Men om förslaget går igenom att placeringen blir Dingle kan vi inte få igenom detta. Dessutom står vi inför ett markköp på drygt en miljon kronor eftersom marken är privatägd, säger hon.