Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mycket av inkomsten på lägenhet. Det vittnar Hyresgästföreningens rapport om.

Höga kostnader för lägenhet i Munkedal

I Munkedal får en person med medianinkomst lägga 63 procent av nettoinkomsten på en ny tvåa. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Siffrorna kommer ur en västsvensk granskning som Hyresgästföreningen har gjort som visar att unga och äldre drabbas värst. De kan få lägga närmare 70 procent av sin inkomst på hyran.

Rapporten ”Halva inkomsten till hyran” innehåller siffror från region BohusÄlvsborg-Skaraborgs 39 kommuner.

I snitt lägger en hyresgäst i BohusÄlvsborg-Skaraborg 52 procent av nettoinkomsten på en nyproducerad tvåa, enligt rapporten. I Munkedal får en person med medianinkomst lägga 63 procent av nettoinkomsten på en ny tvåa.

– Genom att jämföra hyresgästernas nettoinkomster med deras genomsnittliga hyra hos allmännyttan har vi fått fram hur stor andel av inkomsten som går till boendet. Resultatet är skrämmande och visar på djupa orättvisor, säger Stefan Kudryk, Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare till Hem & Hyra.

Svårast är situationen för unga vuxna, äldre och utomnordiskt födda. De har alla mindre pengar att röra sig med än den genomsnittlige hyresgästen vilket gör hyran kan äta upp närmare 70 procent av deras inkomster, rapporterar Hem & Hyra.

Det hyresgästföreningen vill åstadkomma med rapporten är att väcka debatt för bostadsbristen i området, och att det är svårt att få tag på billiga lägenheter. De för också fram en rad förslag på åtgärder som att ge både allmännyttan och privata aktörer stöd så att de kan bygga hyresrätter till rimliga priser.

- Det kan handla om att förmånliga statliga lån till den som vill bygga hyresrätter, säger Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag till Hem & Hyra.