Vinnare. Pristagaren Martin Jentzen belönas för sitt uthålliga och betydelsefulla arbete för att främja och utveckla hyggesfria skogsmetoder. Foto: Naturskyddsmyndigheten/ Kristoffer Sahlén
Vinnare. Pristagaren Martin Jentzen belönas för sitt uthålliga och betydelsefulla arbete för att främja och utveckla hyggesfria skogsmetoder. Foto: Naturskyddsmyndigheten/ Kristoffer Sahlén

Han är årets skogshjälte

Martin Jentzen från Munkedal är en av mottagarna av Naturskyddsföreningens skogspris. Priset får han för sitt arbete med att utveckla och sprida hyggesfria skogsbruksmetoder.

ANNONS
|

Hyggesfritt skogsbruk är ett övergripande namn för alla former av skogsbruk där marken aldrig blir kal. Större träd kan plockas ut medan mindre träd kan få stå kvar. Det är just detta som markägarna Martin Jentzen, från Munkedal, och Mikael Karlsson, från Södertälje, har arbetat hårt med.

De har med sin kunskap och inspiration bidragit till en ökad medvetenhet om naturnära skogsbruk och vad den har för betydelse för skogens mångfald och ekosystem skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Det är på grund av detta som de nu tilldelas årets skogspris. Priset instiftades för ett år sedan och det ska uppmuntra fler markägare att berätta om sina miljö- och naturvårdsinsatser. Föreningen anser att det är viktigt att belöna och uppmuntra markägare som är förebilder.

ANNONS

– Vi tycker dessutom att det är otroligt viktigt med ett nytänkande inom skogsbruket. Det behövs en mångfald av metoder för hur skogen kan brukas på ett mer skonsamt sätt för växter och djur – och för skogens upplevelsevärden, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande. De har båda aktivt drivit på utvecklingen mot ett mer omväxlande och mångsidigt brukande av skog.

Priset, diplom och en statyett föreställande en spillkråka, skapad av konstnären Kenneth Derlow, delades ut på Naturskyddsföreningens rikskonferens i Skövde den 13 maj.

Alla invånare i Sverige får nominera en möjlig pristagare. De som kan få priset är privatpersoner, offentliga institutioner eller företag, som äger eller sköter skog i Sverige.

När nomineringarna kommit in beslutar en jury vem eller vilka som vinner. Förutom Johanna Sandahl består juryn även av Anita Brodén och Per-Erik Mukka som är ledamöter i föreningen riksstyrelse. Även Stefan Bleckert, naturvårdschef vid Sveaskog, och Jonas Rudberg som är sakkunnig vid föreningens rikskansli finns med i juryn.

ANNONS