Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

HETT ÄMNE. På Tempo i Stale har vänsterpartistens facebook-inlägg väckt debatt. Stamkunden Leif Henriksson och handlare Mona Edman.

Handlare anmäler politiker för förtal

”Sicken skumraskaffär! För­söker medvetet lura och fibbla med sina kunder...” Efter ett facebookinlägg om Tempo i Stale har vänsterpartisten Tiina Hemberg polisanmälts för förtal av affärsinnehavaren Mona Edman i Munkedal.

– Nu förstår jag hur de som utsätts för näthat känner det, säger Mona Edman som haft butiken i 10 år.

Enligt Mona Edman utspelade sig händelsen som ledde till anmälan i augusti.

– Tiina kom in och köpte två bananer. Hon frågade efter frimärkshäften. Jag sa att vi bara hade lösa frimärken. Hon köpte 25 stycken, betalade och fick kvitto. När hon såg att frimärkena kostade 7 kronor styck protesterade hon och ville bara betala 6.50 eftersom post och telestyrelsen sänkte priset med 50 öre den 1 april.

Men på Tempo i Stale har man bara frimärken som service till kunderna.

– Vi tjänar inget på försäljningen. Jag köpte mitt frimärkslager innan den 1 april och vi kan inte förlora 50 öre på varje frimärke. Jag erbjöd henne att köpa tillbaks frimärkena och hon fick sina pengar kontant.

Några timmar senare kom en anställd in och berättade om facebookinlägget.

– Jag är själv inte med på facebook men hon visade mig.

På skärmdumpen som Mona också tog med till polisen kan man bland annat läsa ”Tempo i Stale! Sicken skumraskaffär! Försöker medvetet lura och fibbla med sina kunder och blir otrevlig när man ifrågasätter deras försök att lura till sig ören av sina kunder”.

Tiina Hemberg, ordförande för Vänsterpartiet i Munkedal, förtroendevald i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har bara hört rykten om att det fanns en anmälan.

Hur ser du ditt ansvar som förtroendevald, var går gränsen för vad man kan skriva på facebook?

– Jag är uppriktigt mycket ledsen över Edmans upplevelse av att bli uthängd. Jag vill dock understryka att min facebook-sida är privat. Inlägget var inte publikt, svarar Tiina Hemberg.

(Reds anmärkning: Att en text inte är ”publik” på facebook betyder att enbart de som är tillagda som publicerarens vänner kan se det. Vanligen handlar det om ett par hundra personer.)

Nu har du tagit bort inlägget om Tempo i Stale. Tycker du att det var felaktigt?

– Det skapades en rejäl diskussion under inlägget. För att skydda personer och för att inte skapa en höna av en fjäder tog jag bort det för en tid sedan.

– Jag framställs här som mycket småaktig och som att jag motarbetar näringsidkare i Munkedal. För mig handlar inte detta om pengar utan om principen, fortsätter hon.

Kommunalrådet Åsa Karlsson (S) berättar att man i kommunstyrelsen haft en diskussion om politikerrollen och sociala medier. Hon har läst Tiina Hembergs inlägg på facebook.

– Jag tycker att det är lite olyckligt skrivet. Som förtroendevald måste man tänka noga på hur det man skriver uppfattas.

Sedan policydiskussionen i våras – då handlade det om inlägg som andra politiker gjort på sociala medier – har frågan inte tagits upp.

– Men vi måste fortsätta diskussionen, säger kommunalrådet.

Min ambition är att alltid överväga mina statusuppdateringar på facebook och jag delar Åsa Karlssons uppfattning om att vi förtroendevalda måste tänka oss för, säger Tiina Hemberg.

Ove Göransson (V) som också sitter i kommunfullmäktige säger att han bara på omvägar hört att Tiina polisanmälts för förtal. Någon diskussion inom partigruppen om hur man ska förhålla sig på sociala medier har de inte.

– Vi har ingen fastlagd policy. Det vi har sagt är att man får vara noga med källan innan man delar något. Där har jag själv fått på tafsen. Men i princip är det upp till var och en.

Ove Göransson vill inte kommentera Tiina Hembergs facebook-inlägg.

– Jag bedömer det inte som en partisak. Jag har inga synpunkter.