Stor dramatik väntas på fullmäktige i Munkedals kommun på torsdag kväll.
Stor dramatik väntas på fullmäktige i Munkedals kommun på torsdag kväll.

Hettar till i politiken inför beslut om styre

Det lär bli stor dramatik i fullmäktige i Munkedals kommun på torsdag. Moderaterna har nämligen bestämt sig för att inleda ett tekniskt valsamarbete med Liberalerna.

ANNONS
|

– Det finns några frågor som vi är eniga i, säger Jan Hognert (M), gruppledare för Moderaterna i Munkedal. Det är exempelvis viktigt att ha en god ordning på ekonomin. Den viktigaste frågan för oss och Liberalerna handlar om att förbättra resultaten inom skolan.

Det finns ytterligare en fråga där de två partierna är eniga, nämligen placeringen av ett nytt äldreboende i kommunen. Moderaterna och Liberalerna vill ha en placering i Munkedal i stället för i Dingle.

Går inte

– Men det går aldrig att få majoritet för ett sådant förslag så det är en fråga som vi betecknar som död, säger Jan Hognert.

ANNONS

Moderaterna och Liberalerna har tillsammans nio av 35 platser i fullmäktige. De skulle kunna få ett stort inflytande med stöd av Sverigedemokraterna. En första fingervisning hur det kommer att gå är på torsdag när det är dags att utse fullmäktiges presidium.

– Givetvis vill Sverigedemokraterna ha något i utbyte och vi är beredda att diskutera detta under förutsättning att det handlar om rimliga krav, säger Jan Hognert.

Har bestämt sig

Sverigedemokraterna i Munkedals kommun hade möte i söndags.

– Vi har bestämt oss för hur vi ska agera på mötet och vilka kandidater som ska föreslås men detta tänker vi berätta först på torsdag, säger Matheus Enholm (SD). Jag vill också nämna att jag inte vet vilka kandidater som de övriga partierna tänker föreslå.

Liza Kettil (S) tycker det är olyckligt om Moderaterna och Liberalerna väljer den här vägen.

– Jag skulle aldrig ha gjort ett sådant val, säger hon.

Dramatik väntas. Jan Hognert (M), Liza Kettil (S) och Matheus Enholm (SD) är några politiker som väntas ha ett stort inflytande när det gäller valet av presidium till fullmäktige.

ANNONS