Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Industrimark viktig fråga för kommunerna

Att få fram industrimark för företag som vill växa är viktigt för kommunerna. Tillgången på sådan mark skiljer sig åt.

Brist på mark för industrietableringar är ett gissel för många kommuner och så också i Bohusläningens område. Brist på ledig industrimark kan hämma tillväxten av befintlig företagsamhet som siktar på att expandera och leder till svårigheter att locka till sig nyetableringar och i förlängningen bromsar det tillväxt av nya arbetstillfällen i kommunen. Därför ligger förvärv och planläggning av nya industritomter högt på kommunernas agenda.

I Tanum är utbudet av industrimark begränsat.

– I nuläget finns det lite mark i Tanumshede. Dessutom finns det en provat exploatör som säljer industrimark i närheten av Grebbestad, säger Linus Jonsson, mark- och exploateringsingenjör i Tanums kommun.

Enligt Jonsson pågår planprocesser både i Tanumshede, Fjällbacka, Hamburgsund och Grebbestad för att få fram ny industrimark.

– Det viktigaste för oss är att få fram mark för den industri som finns i kommunen. Sedan är det alltid kul om det kommer något nytt företag.

I Lysekil finns det en del ledig industrimark

– Vi har 20000 kvadratmeter industrimark på Dalskogen tre, säger Michael Johansson, chef för hållbar utveckling i Lysekils kommun. Dessutom pågår ett arbete att sälja Grönskhults industriområde till en privat intressent. Det finns privat industrimark att köpa i Lyse.

Enligt Johansson saknas det industrimark på Skaftö och platser som ligger nära havet i nuläget i Lysekils kommun.

I Sotenäs finns det två industriområden i Hogenäsområdet för tillverkande industri som är till salu. Däremot är det svårt att få tag på industrimark för företag som vill ha lägen för försäljning till kunder. Enligt näringslivsutvecklare Tomas Larsson är det också brist på detaljplanelagda stora sammanhängande ytor.

I Uddevalla finns det i nuläget industritomter på Björbäck, Hogstorp och Lillesjö. Det kan finnas privata industriområden att köpa som är till salu.