Inga skadade på vägarna

Munkedal och Orust är två av 23 kommuner som delar förstaplatsen i ett nytt trafikskadeindex som baseras på antalet skadade och dödade i trafiken under 2012.

ANNONS
|

Under året skadades 23 034 personer på kommunala vägar i Sverige, men inga förolyckades på de vägar som Munkedal och Orust ansvarar för. Detta enligt den sammanställning som Statoil och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har gjort.

– Det är jätteroligt! säger Mats Tillander, chef för samhällsbyggnadssektorn i Munkedals kommun. Vi har satsat mycket på utbyggnad av gång- och cykelvägar. Under några år gav vi även bidrag till vägföreningar för trafikförbättrande åtgärder. Vi för även en dialog med Trafikverket och gemensamt har vi gjort en del åtgärder.

Enligt NTF finns det en mängd insatser som kan göras för att höja säkerheten på vägarna.

ANNONS

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp. Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

I framtiden vill Mats Tillander bland annat fortsätta utbyggnaden av cykelvägar till närliggande badplatser i Munkedals kommun.

Munkedal: 1 (0 skadade)

Orust: 1 (0 skadade)

Färgelanda: 31 (1 skadad)

Tanum: 69 (7 skadade)

Lysekil: 133 (17 skadade)

Sotenäs: 141 (11 skadade)

Strömstad: 147 (16 skadade)

Uddevalla: 213 (112 skadade)

Källa: Indexet bygger på statistik ur den nationella olycksdatabasen STRADA.

ANNONS