Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ja till Dingleskolan som friskola

Elevförbundet får återuppta naturbruksgymnasium i Dingle. Skolinspektionen ger klartecken för friskola på Dingleskolan.

Elevförbundet får återuppta naturbruksgymnasium i Dingle. Skolinspektionen har gett klartecken för friskola på Dingleskolan.
– Det känns väldigt bra, säger Göran Holmberg, ordförande i Elevförbundet.
Redan 1 januari ansökte Elevförbundet genom företaget Dinglegymnasiet AB om att få bedriva skolverksamhet i DIngleskolans gamla lokaler.

LÄS MER: Elevförbundet vill starta friskola i Dingle

Under fredagen beslutade så Skolinspektionen att företaget får starta lantbruks-, djur- och trädgårdsutbildning.
– Nu ska vi sparka igång det här. Redan nästa vecka har vi en monter på Gymnasiemässan i Göteborg. Skolstarten blir nästa höst och eleverna kan börja söka i början på nästa år.
Representanter från Elevförbundet ska inom en snar framtid börja förhandla med kommunen om vilka av Dingleskolans gamla lokaler man ska hyra.
– Vi kommer att hyra delar av anläggningen. Under första året har vi tillstånd för 48 elever så det krävs inte jättemycket plats.
Djurvård, hund och kombinationsjordbruk med ekologisk inriktning är några av specialämnen som den nya utbildningen ska erbjuda.
– Vi ska även satsa på en hästinriktning. Dingleskolan har alltid varit duktig på hästutbildningar.
För att kostnaderna inte ska skena iväg hoppas man på samarbete med de verksamheter som redan finns på anläggningen, bland annat när det gäller trädgårdsutbildningen.
Göran Holmberg ser positivt på framtiden och siktar på att skolan ska kunna växa under de kommande åren. 
– Branscherna efterfrågar den här typen av kompetens och de elevenkäter vi gjort har varit väldigt positiva. 
Inom 5-6 år tror han att man kan ha tre årskullar med runt 240 elever och 35-40 anställda. Verksamheten kommer att finansieras med skolpengen vilket betyder mellan 170 000 och 220 000 kronor per elev.  Inledningsvis ska 7-10 lärare rekryteras under året.
– Dingleskolan har ett väldigt gott rykte och det är synd att inte ta till vara det. Vi ser goda möjligheter för att lösa det här på ett bra sätt.
Från politiskt håll möts beslutet med glada miner.
– Det är fantastiskt roligt. Jag hoppas verkligen att den här satsningen går hem, säger Lars-Göran Sunesson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Det är ju jätteroligt att bygdens skola finns kvar. Det betyder ju arbetstillfällen för Munkedal och att vi får bygga upp det som lades ned, säger Ann-Sofie Alm som är moderat oppositionsråd i Munkedal.