Jackpott i blåbärsskogen för fyra generationer

Det krävs ingen lång färd från Dingle tätort. I barrskogen intill grusvägen breder riset ut sig. Här finns både blåbär och lingon samt en och annan kantarell.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Många upplever att det är ett bra blåbärsår. Sveriges lantbruksuniversitet har visserligen upphört med de bärprognoser som gjordes tidigare, 2006–2017. Så något vetenskapligt belägg har vi inte.

Men Ingela Nilsson, erfaren bärplockare från Tossene och gammelmormor till Erik och Aurora, har gjort liknande observationer och håller med om bedömningen.

Plockat 20 liter blåbär i år

Nog finns det mycket blåbär i år för den som är sugen på det.

– Ja, så är det. I och med att jag är mycket ute och letar efter svamp också har jag lärt mig att alltid ha med mig en hink i korgen. Annars är det retligt om det finns mycket bär i skogen att inte kunna få med sig dem hem, säger Ingela Nilsson och berättar att det för hennes del har blivit ungefär 20 liter blåbär hittills denna säsong.

ANNONS

Det knastrar under de tio fötterna från fyra generationer medan ögon och händer synar skogsgläntan. För andra som inte redan har något eget favoritställe är det mer eller mindre bara att ge sig ut och chansa, enligt Ingela Nilsson. Skogens skafferi är välfyllt. Gran- och tallskog brukar vara säkra kort för blåbär och lingon.

På himlen är det molnigt och än så länge uppehåll men snart, inom den närmaste timmen eller så, väntas regn. Därför räknar gruppen inte med att göra någon längre söndagspromenad. Ändå gott så, att få någon timmes gemenskap i frisk skogsluft.

– Det är mysigt bara att komma ut en liten stund med barnen. Något av det bästa som finns tycker jag är att göra en skål med blåbär med lite florsocker på. Det är så gott, säger Nathalie Karlsson.

Fryser bär i 300-liters frysbox

Att framför allt de yngsta stoppar en hel del bär i munnen på plats har hon ingenting emot.

– Det är en del av tjusningen med att vara ute och plocka, säger hon.

Ingela Nilsson har som tradition att åka till Värmland någon gång framåt höstkanten, augusti–september, i sällskap med någon eller flera goda vänner. I år blir de fyra personer, berättar hon. Exakt vilken vecka det blir är inte bestämt. Men på resan tar de i vilket fall med sig en 300 liter stor frysbox på släpvagn och en stor kastrull i bagaget samt socker för att koka lingonsylt.

ANNONS

– Det är mest lingon när vi kommer upp. Men det kan finnas en hel del blåbär också och det hoppas vi på i år. Blåbären måste vi frysa. De håller sig inte annars.

– Jag plockar också gärna kråkbär och gör saft av. Kråkbären är det sista björnarna äter innan de går i ide. Det kan man även göra sylt av, säger Ingela Nilsson.

ANNONS