Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan Hognert (M) Munkedal

Jan Hognert (M) kandiderar till ks-ordförande

Först blev Sverigedemokraten Heikki Klaavuniemi vald till ordförandeposten i kommunfulllmäktige. Nu kandiderar Jan Hognert (M) till det tyngsta uppdraget i Munkedals kommun.

"Jag har efter en tids funderande beslutat att kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande i Munkedal", säger Jan Hognert i ett pressmeddelande som Moderaterna i Västra Götalandsregionen skickade ut vid lunchtid på måndagen pressmeddelande.

– Uppgörelsen med Sverigedemokraterna innebär att vi skulle stödja dem i valet av fullmäktiges ordförande, säger Jan Hognert. Samtidigt stödjer de oss i valet av fullmäktiges ordförande. Uppgörelsen innebär också att vi ska samverka i fördelningen av poster i olika nämnder. Däremot finns ingen uppgörelse om någon gemensam politik.

Nu lovar Sverigedemokraterna att stödja honom när det är dags att bestämma vem som ska bli ordförande i kommunstyrelsen de närmaste fyra åren.

– Vi har inte några problem med att stödja Hognert om han ställer upp på detta, säger Matheus Enholm (SD). Vi kommer inte att ge vårt stöd till Socialdemokraternas kandidat Liza Kettil (S). Vi anser helt enkelt inte att hon är lämplig för det här uppdraget.

Sverigedemokraterna tänker i nuläget inte föreslå någon egen kandidat till posten som ordförande i kommunstyrelsen.

En viktig fråga som kommer att dyka upp den närmaste tiden handlar om budgeten för Munkedals kommun 2019. I nuläget finns det bara ett förslag som förvaltningen tagit fram. Jan Hognert tror att det är svårt att driva igenom några ändringar.

– Anledningen till att det ser ut på det här sättet är att kommunen går in i en ny politisk organisation där de politiska nämnderna införs igen, säger Matheus Enholm. Det innebär att det finns en stor osäkerhet hur det kommer att bli.

Även Liberalerna kommer att ställa upp bakom förslaget att Jan Hognert ska bli nytt kommunalråd.

– Vi har inlett ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och det innebär att vi kommer att ge Hognert vårt stöd, säger Karin Blomstrand (L).

De senaste dagarna har varit mycket turbulenta för Liberalerna lokalt i Munkedals kommun. Blomstrand nämnder att hon informera partiets företrädare på riksnivå om beslutet att rösta fram en företrädare från Sverigedemokraterna till posten som ordförande i kommunfullmäktige.

Blomstrand har inte hunnit fundera på budgeten för nästa år och hon konstaterar att det varit mycket turbulent lokalpolitiskt den senaste veckan.

– Det här med budgeten är något som får bli en senare fråga, säger hon.