Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oppositionspartierna i Munkedals kommun får allt svårare att samarbeta. Nu riktas kritik mot oppositionsrådet Liza Kettil (S) och hennes sätt att informera övriga partier.
Oppositionspartierna i Munkedals kommun får allt svårare att samarbeta. Nu riktas kritik mot oppositionsrådet Liza Kettil (S) och hennes sätt att informera övriga partier.

Kettil får intern kritik från samarbetsparti

Samarbetet mellan oppositionspartierna i Munkedals kommun knakar i fogarna. Nu framför Rolf Jacobsson (KD) kritik mot oppositionsrådet Liza Kettil (S) och hennes bristande förmåga att dela med sig av information till övriga partier. En motion från Miljöpartiet kan innebära att rollen som oppositionsråd tas bort.

Politiker som företräder Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna i Munkedal har nyligen fått en skarpt formulerad skrivelse från Rolf Jacobsson (KD) som är kritisk till hur oppositionsrådet Liza Kettil (S) sköter sitt uppdrag.

Rolf Jacobsson (KD), Munkedal. Bild: Nina Olsson
Rolf Jacobsson (KD), Munkedal. Bild: Nina Olsson

Kritiken rör hanterandet av information från oppositionsrådet. Enligt skrivelsen ska de veckorapporter som Liza Kettil skickar ut sakna eller ha bristfällig information om vad som diskuterats på olika möten, sådant som rör kommunens ekonomi eller kommande investeringar.

– Den som har den här rollen har en skyldighet att informera övriga partier i oppositionen om vad som händer i kommunen och detta har inte gjorts, menar Rolf Jacobsson.

Jacobsson har bestämt sig för att ta paus från de regelbundna mötena med gruppledarna som ordnas för partier som ingår i oppositionen.

Liza Kettil säger till Bohusläningen att det finns olika sätt att hantera kritik på.

– Antingen framför man kritiken direkt till mig. Eller så gör man som Jacobsson och skickar ett e-postmeddelande till flera personer. Frågan hanteras internt i partiet och jag har inte några fler kommentarer att ge, säger hon.

Vill ta bort uppdraget

Det är inte bara kristdemokraten Rolf Jakobsson som har synpunkter på rollen som oppositionsråd. Miljöpartiet motionerar nu om att funktionen ska tas bort helt och hållet. Om motionen bifalls kan det bli så att Liza Kettil tvingas bort från uppdraget som oppositionsråd under pågående mandatperiod.

– Vi tycker att den här funktionen ska avskaffas och att pengarna i stället ska användas till arvode för de gruppledare som företräder oppositionen, säger Hans-Joachim Isenheim (MP).

Ersättningen för uppdraget som oppositionsråd är på drygt 25 000 kronor i månaden.

Isenheim känner till skrivelsen från Rolf Jacobsson och delar den kritik som framförs mot hur Liza Kettil sköter sitt jobb.

– Det jag kan säga är jag inte har tillgång till den information som oppositionsrådet har, säger Hans-Joachim Isenheim.

Enligt Jenny Jansson (S), ordförande i Munkedals arbetarekommun, diskuteras nu frågan lokalt i partiet.

– Vi har inte bestämt oss för hur vi ska hantera den här situationen ännu, säger Jenny Jansson.