Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Koch håller köket flytande

Truls Kochs planer på byggandet av en badflotte blev lite större än vad han tänkt sig. Fyra år senare är den klar. I måndags tog husbåten M/S Röj sin jungfrufärd.

Allting började med att Truls Koch och hans kompisar skulle bygga en badflotte. Truls ville göra mer än så och efter ett tag hoppade kompisarna av. Det slutade med att flotten blev något större än planerat. Det blev en husbåt.

– Det eskalerade väl lite kan man säga, när jag började kunde jag inte sluta, säger Truls Koch när Bohusläningen kommer och hälsar där m/s Röj ligger förtöjd.

Utan hjälp hade Truls aldrig kunnat genomföra projektet. Husbåten flyter på material från tegelbrukets stålskorsten. Den har allting som en vanlig villa har; vatten, el och snart en toalett. Terrassen på taket är 70 kvm. Här uppifrån styr man båten som kan köras mellan fem till sex knop.

– Jag har nästan byggt allting själv men fått hjälp med material. Min vän Joakim Sventoft som arbetar med inredningsnickeri har hjälpt mig mycket, säger Truls Koch.

Truls är uppväxt i Torreby i Munkedal vid havet. Han arbetar i Skredsvik som röjdykare för militären. Så förkärleken till havet är någonting som finn nära till hands. Han berättar att han fiskar hummer till hösten och dyker på sommaren.

– Det jag älskar med havet är att det är så oberäkneligt. Det kan vara lugnt och fint men råder det storm så känner man verkligen att man lever, säger han.

Den 20 ton tunga husbåten väcker en nyfikenhet där den står strax intill de andra båtarna i hamnen. Vännerna Anna, Jonas och Karin och bröderna Koch tar sig med en mindre båt ut till huset. Inuti finns ett vardagsrum med kök, ett mindre sovrum och ett badrum som är under uppbyggnad.

På terrassen sitter Truls och hans vänner och fikar. Snart är det dags att bada. Men för Truls är inte slitet över än, han ska i väg till tegelbruket för att fixa med någonting.

– Truls har lagt ner så mycket tid på att få allting perfekt, gör han någonting så vill han att det ska bli bra, så kvalité på materialet är väldigt viktigt, säger kompisen Anna From.