Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Henrik Svensson, ordförande för Svarteborgs FK ser fram emot att inleda integrationssamarbete mellan kommunen och föreningen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kommunen och föreningslivet i integrationssamarbete

Efter misslyckat samarbete kring integration gör nu kommunen och föreningslivet ett nytt försök.

Under sommaren har kommunen anordnat aktiviteter för nyanlända; simskola, idrott och fotboll. Samma har föreningslivet gjort, fast på enskilda håll. Nu ska ett samarbete inledas med start den 12 september. Henrik Svensson ordförande på Svarteborgs FK tror att det misslyckade försöket att anordna en lägerverksamhet i somras för nyanlända kan vara anledningen till att kommunen och föreningen nu kommer samman. Trots att det var tråkigt att det inte blev av ser han det som en början till ett viktigt samarbete.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är jätteviktigt att föreningslivet och kommunen tillsammans skapar så bra förutsättningar som möjligt för de nyanlända att integreras i Munkedal, säger han.

Svarteborgs FK har sedan några år tillbaka arbetat med integration men vill förbättra sin verksamhet. Främst vill man satsa på att få in fler ungdomsledare och engagerade föräldrar till barnen att hjälpa till i föreningen. Henrik Svensson berättar att eftersom fotboll är en lagidrott är det lätt att bli en del av det gruppen. På Dingleskolan kommer det snart fler nyanlända och de är redan kommit in i verksamheten.

– Vi försöker snappa upp ungdomarna så fort som möjligt när de kommer till Munkedal men vi behöver bli bättre. Det är det vi hoppas på ska hända nu när kommunen och föreningslivet sätter sig ner och bestämmer såhär ska vi arbeta, säger Henrik Svensson.

Kommunen och Svarteborgs FK inledde en dialog i början på året om en lägerverksamhet för nyanlända som skulle vara under sommaren. Då detta dessvärre fick ställas in finns förhoppningarna på framtidens möte mellan parterna.

– Från kommunens sida vill vi ha ett samarbete med föreningslivet och Svarteborg är en viktig aktör i detta då man är en aktiv fortbollsförening som länge har arbetat men integration, säger Anjam Nagi, integrationssamordnare på Munkedals kommun.

Han poängterar vikten i att ungdomarna får vara del av en förening där man får vara en del av laget. Kulturella utbyten är också en viktig del i att komma in i samhället.

– När man får dela varandras erfarenheter och berätta hur det är i Sverige respektive vilka länder ungdomarna kommer ifrån, det tror jag är viktigaste delen i integration, säger Anjam Nagi.