Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunchefen Håkan Sundberg och kommunalrådet Jan Hognert (M) lämnar sina uppdrag i förtid i Munkedals kommun. Bild: Ingvar Spetsmark
Kommunchefen Håkan Sundberg och kommunalrådet Jan Hognert (M) lämnar sina uppdrag i förtid i Munkedals kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Kommuntoppar i Munkedal hoppar av i förtid

Just nu skakas Munkedal av två tunga avhopp i kommunhuset. Kommunalrådet Jan Hognert (M) har valt att lämna sitt uppdrag i förtid. Även kommunchefen Håkan Sundberg har bestämt sig för att sluta tidigare än planerat.

Nyligen blev det känt att socialchefen Catarina Dunghed tagit beslut att lämna sitt uppdrag som förvaltningschef i Munkedals kommun. Nu är det ytterligare två kommuntoppar inom politiken och förvaltningen som hoppar av.

Kommunalrådet Jan Hognert (M) lämnade under tisdagen in sin ansökan om att få lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i förtid från och med den första september i år.

Ge bra förutsättningar

I avsägelsen står det bland annat följande: ”Med ålderns rätt ämnar jag inte kandidera till uppdraget inför nästa period.Jag vill genom att lämna över innan mandatperioden är slut ge de bästa förutsättningarna för min efterträdare.”

– Det finns flera förklaringar till detta. Hognert vill lämna över till en efterträdare i god tid, säger Ann-Sofie Alm (M), ordförande i den Moderata föreningen i Munkedal.

Hon fortsätter:

– Det som händer nu är att vi kommer att inleda en process i syfte att ta fram en ny kandidat som rent av kan gå in som kommunstyrelsens ordförande. Vi har flera tänkbara kandidater till det uppdraget men det är en intern process som inte satt igång ännu.

Problematisk situation

Under tisdagen beslutade sig även kommunchefen Håkan Sundberg för att lämna sitt jobb. Han hade först planerat att jobba kvar resten av mandatperioden men väljer nu att sluta i förtid.

– Det finns flera förklaringar till mitt beslut. Jag tycker det är bra att lämna jobbet i god tid innan valet så att en efterträdare får tid att sätta sig in i arbetet.

En annan förklaring till att Sundberg slutar i förtid beror på den politiska situationen i Munkedals kommun där det inte finns någon tydlig politisk majoritet och de svårigheter som detta för med sig.

Däremot förnekar han bestämt att hans beslut har att göra med socialchefens beslut att lämna sitt uppdrag i förtid.

– Jag har fyllt 66 år men jag har inte några planer på att gå i pension ännu utan jag är beredd att arbeta med något annat, säger Håkan Sundberg som varit kommunchef i Munkedals kommun i sex år.

Bohusläningen har sökt Jan Hognert för en kommentar.