Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kräftkvoten blev större än fiskeflottan kan klara

EU ökar kräftkvoten för fisket 2019 med 17 procent i Skagerrak och Kattegatt. Det är väskustfiskets viktigaste art.
– Men nu är fiskeflottan så bantad att det blir patetiskt, säger fiskebasen Peter Ronelöv Olsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Sveriges fiskebas Peter Olsson beklagar att svenskt yrkefiske och landet går miste om en kvarts miljard, för att man inte kan ta upp den aktuella kräftkvoten.. Bild: Lasse Edwartz

Som ordförande för Sverige fiskares producentorganisation, SFPO, kastar han sig ut i fiskedebatten och beklagar kritiken mot svenskt yrkesfiske.

– Man har påstått så länge att fisket skadar bestånden att vi nu, när det visar sig att kritiken varit fel, inte ens kan ta upp de kvoter vi får, säger Ronelöv Olsson.

– Så många har lämnat fiskaryrket och så få ungdomar vågar satsa på det här jobbet, att vi i fjol tog upp endast 53 procent av den kräftkvot vi tilldelats av EU.

När EU på internationella havsforskningsrådets, ICES, råd ger ok för att öka fisket med ytterligare 17 procent därför att beståndet stabilt finns inte båtar nog för att öka fisket, förklarar ledningen för svenskt yrkesfiske.

Skaldjursfisket är det viktigaste för Bohusläns yrkesfiskare.

– Det är ju fint att kräftbeståndet är stabilt. Den biologiska rådgivningen som ligger till grund för fiskekvoterna visade faktiskt att kräftbeståndet är så stabilt att man kunnat höja fisket med 80 procent, säger Peter Ronelöv Olsson.

– Men vi är ett EU-land och det troliga är att andra fiskerinationer runt omkring oss får ta upp det som vi inte mäktar med. Vi har beräknat att svenskt fiske går miste om cirka en kvarts miljard kronor, på grund av att vi inte kan ta upp hela kvoten av havskräfta.

Havs och vattenmyndigheten förklarar i ett pressmeddelande att man inte ökat kräftkvoten mer än 17 procent på grund av att bifångsterna av torsk och kolja är ganska stora vid kräftfiske. Och för just de två arterna minskar kvoterna 2019 med 47 respektive 31 procent under 2019.

EU utökar fiskestoppet för ål till tre sammanhängande månader 2019. Det gäller alla typer av fiske, även fritidsfiske (som är förbjudet i Sverige men inte i alla EU-länder), och alla ålens livsstadier, inklusive glasål.

Stoppet gäller även Medelhavet.

Från och med 1 januari måste all fiskfångst, utom kräfta, av arter med kvoter redovisas i land.