Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Christoffer Wallin (SD) Bild: Privat
Christoffer Wallin (SD) Bild: Privat

Kritiserar krav att Munkedal ska lämna Västvatten

Nu kräver Sverigedemokraterna att Munkedals kommun tar kontroll över sitt eget vatten. Ett krav som partiet ställer är att på sikt lämna Västvatten. Men i nuläget verkar det inte som om det finns något stöd detta bland de övriga partierna.

– Jag förstår inte hur de kommit fram till den här slutsatsen.

Det säger Per-Arne Brink (S), vice ordförande i Munkedals vatten och en av de som var med om att ta beslutet för några år sedan att bli en del av Västvatten.

Han fortsätter:

– Anledningen till det här samarbetet var att det saknades kompetens i de lokala vattenbolagen och att vi ofta tvingades anlita konsulter. Den delen har vi löst genom Västvatten.

Måste lösas

I dag ägs Västvatten av Uddevalla, Munkedals, Färgelanda och Sotenäs kommuner.

– Det finns två problem som måste lösas i dag. Det ena handlar om bristen på färskvatten. Just nu utreder Uddevalla kommun att dra en vattenledning för att få tillgång till färskvatten. Det vore bra om vi kunde delta i det samarbetet.

Brink konstaterar att de stora bristerna i ledningsnätet i Munkedals kommun och framtida investeringar är en sak för fullmäktige att ta beslut om.

En annan del av Sverigedemokraternas kritik handlar om det kommunala reningsverket och nuvarande kapacitet. Det pågår diskussioner att dra en VA-ledning som ska kopplas ihop med Uddevalla reningsverk. Detta kallar Sverigedemokraterna för ett orealistiskt projekt.

– Uddevalla kommun har en ledning som går till Hogstorp och planerar att fortsätta mot Saltkällan. Att koppla ihop vårt Va-nät med Uddevalla kommun är ingen dum idé.

Christer Börjesson är ordförande i Munkedals vatten. Han blev nyligen utesluten ur Sverigedemokraterna eftersom han inte ville driva den här frågan att lämna Västvatten.

– Det här handlar bara om röstfiske, säger han.

Vill ha småskaliga lösningar

Christoffer Wallin är gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Vi vill se en lösning med mindre reningsverk. Det behöver inte alltid vara storskaliga lösningar. När det gäller bristen på råvatten finns möjlighet att ta ut mer vatten från Kärnsjön.

Wallin vill också att det görs en översyn av nuvarande ledningar i syfte att minska vattenspillet. Han tycker det är dags att ta tag i den här frågan på ett annat sätt än vad som gjorts hittills.

– Det måste satsas mer på att fixa till nuvarande vattenledningar även om det skulle leda till taxehöjningar, säger han.