Lärlingsgymnasiet flyttar till större lokaler

Såpass många söker till friskolegymnasiet Lärlingsutbildningen i Munkedal att man flyttar från Håby till större lokaler på Järnvägsgatan i Munkedal.
– Vi kan ju känna att skolformen passar många, men också att näringslivet efterfrågar den, konstaterar rektorn Camilla Drottz Karlsson.

ANNONS

Det har gått 11 år sedan Marianne Jakobsson startade den här friskolan i Munkedal. Då hade man ett 20-tal elever. Just går här 77 elever på utbildningar som bygg- och anläggning, fordon- och transport, elprogram eller handel.

– Vi gynnas nog av att det finns en kompetensbrist ute i samhället. Här utbildar man sig för ett färdigt yrke och vi kontaktas av näringslivet då och då som frågar om våra elever, säger Marianne Jakobsson som vd för skolan.

På fredagen invigde den växande utbildningen sina nya lokaler på Järnvägsgatan. Huset har genom åren bland annat hyst leksaksaffär, klädaffär och till och med Bohusläningens lokalredaktion.

ANNONS

– Jag är faktiskt född här i huset berättar Arthur Hansson som själv en gång drev affär, liksom hans föräldrar.

På fredagen var han med och tog emot gymnasieskolan som har cirka 15 anställda och nästan 80 elever, som kommer ifrån till exempel Färgelanda, Trollhättan, Uddevalla, Åmål eller orter som ligger ännu längre bort.

Nöjd elev

– Man kan ju säga att upplägget är lite som det var förr i tiden. Man läser halva tiden och är ute på lärlingsplats den andra tiden. Det passar många och det passar också många arbetsgivare att få ut arbetskraft under utbildning som får en viss spetskompetens på det ska göra efterutbildningen, säger rektorn Camilla Drottz Karlsson.

Att blanda läsning och praktiskt arbete är perfekt, förklarar 18-årige Sven Johansson från Brastad, som går anda året på linjen för Fordon och Transport.

– Bilar och motorer är mitt stora intresse och då blir lätt att gå i skolan, säger han och ler brett.

Hans lärare Johan Brorsson påminner om att också utbildning till busschaufför går att få på skolan numera.

Hans-Erik Olsson som varit lärare inom bygg- och anläggning sadlade om till lärare från att ha varit byggnadssnickare i 20 år.

– Det skedde efter att jag skadat mig, men fann en väg att använda mina kunskaper vidare, berättar han.

ANNONS

Att vara lärare på lärlingsgymnasiet kan ställa särskilda krav på lärare.

– Men alla elever kan läsa hos oss så de får högskolekompetens som de kan använda senare i livet, lägger Camilla Drottz Karlsson till.

ANNONS