Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minne för livet. Årets sjuor var nyligen på lägerskolan i Gjendebu men på grund av att det saknas pengar är det inte säkert att nästa års sjuor kan åka på resan. – De måste få åka, menar Elin Jonsson, Matilda Eklund, Hanna Torén, Amanda Sörqvist, Rasmus Holm, Adam Johannesson, Simon Helander och Julia Flodstrand som alla är jättenöjda med sin skolresa. - Det var jättebra, ett äventyr för livet, kul att ha varit så högt upp, var några av kommentarerna. Foto: Helena Amundsson

Lärare på Kungsmarksskolan vill rädda anrik skolresa

Att åka till Gjendebu på skolresa har varit en tradition på Kungsmarksskolan i 30 år. Men traditionen är hotad eftersom det saknas pengar. Nu startar lärarna en insamling för att rädda lägerskolan.

Många är de Munkedalsbor som under sin högstadietid varit på lägerskola i Gjendebu i Jotunheimen i Norge. Men nästa år finns risken att det inte blir någon lägerskola. Anledningen är att det saknas pengar.

Besparingskrav i skolans budget gör att det inte kommer att räcka med de pengar som eleverna själva betalar och de som kommer från den privata donatorn sedan ett antal år, Torsten Jansson.

Men lärarna på skolan ger inte upp utan startar en kampanj.

– Vi vill göra något för att rädda situationen så därför startar vi ett projekt för att höra med företag och privatpersoner om de vill sponsra, berättar läraren Anna Benholm.

Anordnar tävling
Lärarna har öppnat ett konto där den som vill kan sätta in pengar till lägerskolan. Den 10 oktober arrangerar de även Kungsmarksjakten för vuxna, en dag med tävlingar av olika slag. Den som vill delta får anmäla ett lag om fem personer och varje person betalar en viss summa som går till skolresan.

Att skolresan till Gjendebu är viktig verkar både elever och lärare överens om.

– Eleverna får lära sig mycket om sig själva, till exempel att klara av utmaningar. De får även öva på att samarbeta och hjälpa varandra, säger Anna Benholm och Ingemar Ekstorm.

Lär sig ta ansvar
De berättar att det i alla utvärderingar framkommer att eleverna tycker att lägerskolan varit något av det bästa under hela högstadiet.

Syftet med resan är bland annat att eleverna ska få uppleva en annorlunda miljö, att de ska lära känna varandra bättre, att utveckla samarbetsförmågan och att de ska lära sig visa hänsyn och ta ansvar.

– De brukar vara väldigt goa mot varandra när vi är där uppe och de hjälper och stöttar varandra, säger Anna Benholm.